10 utilizări pentru iaurtul grecesc
Cremos și consistent, iaurtul grecesc este în topul recomandărilor nutriționiștilor. Indiferent dacă l-ai ales pentru a slăbi sau pentru a avea o alimentație sănătoasă, nu trebuie să te plictisești consumându-l simplu.
Poate nu te deranjează să mănânci iaurt grecesc în fiecare dimineață, dar de ce să nu fii creativ și în cadrul meniului zilnic? Este un ingredient ideal pentru numeroase rețete și dacă-l integrezi și în alte preparate nu ți se va mai părea că ai o dietă restrictivă, ci vei putea savura o gamă variată de feluri de mâncare.
Iaurtul grecesc adaugă aromă, frăgezește și previne uscarea celorlalte ingrediente, fiind foarte util pentru a reduce timpul petrecut în bucătărie, în timp ce-ți fortifici organismul în mod eficient. Acest iaurt este mai cremos și mai puțin dulce decât iaurtul obișnuit. Deși ambele tipuri de iaurturi sunt sănătoase, iaurtul grecesc are o cantitate dublă de proteine și cu 50% mai puține zaharuri. Stimulează digestia și fiecare 150ml de iaurt îți asigură 20% din necesarul zilnic de calciu.
Iată cum poți folosi iaurtul grecesc pentru a avea un meniu sănătos și delicios:
1. Alternativă pentru maioneză
În loc să alegi maioneza care conține foarte multe grăsimi saturate, amestecă iaurt grecesc cu ton sau carne de pui. Vei reduce caloriile cu până la 30%, iar reconturarea siluetei nu va mai fi o provocare pentru tine. Poți varia gustul adăugând felii de țelină sau muștar Dijon, precum și felii de ou fiert.
2. Un alt tip de brânză
Poți prepara brânză chiar la tine acasă din acest iaurt. Vei obține o variantă naturală, la care poți adăuga busuioc, piper, sare, suc de lămâie, ulei de măsline, cimbru, tarhon și măsline Kalamata pentru a crea un mix de arome care te vor face să uiți de brânza din comerț.
3. Alternativă pentru smântână
Acum te poți bucura de gustul cremos care îți place atât de mult fără să te gândești că vei consuma prea multe grăsimi și că ai putea avea un nivel crescut de colesterol. Iaurtul grecesc face mesele foarte consistente și este un topping ideal pentru cartofi copți, sarmale sau taco. Rade și puțin parmezan deasupra pentru a le oferi celor dragi un preparat irezistibil.
4. Deserturi înghețate
Amestecă iaurtul grecesc cu spanac sau cu fructele tale preferate, apoi pune amestecul la congelator, în forme speciale.
5. La smoothie-uri
Se potrivește de minune atunci când ți-e poftă de o băutură naturală. Mixează iaurt grecesc cu fructe de pădure, ananas înghețat, boabe de struguri și lapte de cocos și nu te vei mai gândi la sucurile carbogazoase de la magazin.
6. Cremă de ciocolată sau de zahăr ars
Iaurtul grecesc poate fi un topping senzațional la crema de zahăr ars ori îl poți integra în cadrul rețetei de cremă de ciocolată sau la budinci, în locul laptelui.
7. La dressinguri
Amestecă iaurtul cu oregano, măghiran, usturoi tocat, mărar, țelină și pătrunjel și servește acest sos alături de felii de morcov sau castravete. De asemenea, îl poți combina cu suc de lămâie pentru a obține un dressing delicios în doar câteva minute.
8. Topping pentru clătite
Mixează piure de fructe cu sirop de arțar și iaurt grecesc, apoi pune amestecul peste clătite, plăcinte sau chiar la micul dejun, lângă porția de cereale integrale.
9. Alternativă pentru înghețată
Adaugă o lingură de lapte de vacă, de soia sau de ulei de orez la iaurtul grecesc, pune și câteva picături de extract de vanilie, amestecă bine, apoi pune la congelator și vei avea în scurt timp o înghețată cu multe proteine, dar cu un conținut redus de zahăr și grăsimi. Poți modifica aroma folosind pudră de caco sau fructe exotice.
10. Marinarea cărnii
Iaurtul grecesc frăgezește carnea și îi dă o aromă aparte. Amestecă bucățile de carne de pui cu iaurt și chimen. Această marinată cremoasă va preveni arderea sau uscarea cărnii în momentul preparării. De asemenea, poți pregăti sos Tzatziki din iaurt grecesc, felii de castravete și suc de lămâie.