4 alimente antisociale la care nu trebuie să renunți
Dietă & Fitness · Nutritie / 01.04.2019

Poate că au efecte nedorite, de la necesitatea de a folosi mai multă apă de gură până la acumularea gazelor, dar aceste alimente ar trebui să rămână în meniul tău. Află de ce trebuie să le consumi și cum poți neutraliza inconvenientele.

Există multe alimente antisociale care au un gust deosebit, dar pot afecta interacțiunea cu cei din jur, atât din cauza respirației cât și pentru că favorizează balonarea și gazele. Nu te gândi însă la cea mai simplă soluție, și anume excluderea lor din meniul tău pentru că vei rata multe vitamine și minerale de care are nevoie organismul tău. 

 
Iată cum poți să consumi în continuare alimente cu efecte antisociale fără să îndepărtezi persoanele din jurul tău:

 
1. Usturoiul și ceapa 

Efectele lor sunt imediate și se pot prelungi ore întregi, iar respirația îi va deranja cu siguranță pe prieteni și apropiați.
 
De ce se întâmplă
Usturoiul și ceapa conțin sulf, care contribuie la respirația urât mirositoare. Mirosul nu provine numai din fragmentele rămase pe dantură, ci în momentul în care alimentele sunt digerate componentele pe bază de sulf intră în circulația sângelui, fiind transportate în cele din urmă spre plămâni. Le vei expira până în momentul în care sunt eliminate.
 
De ce ar trebui să continui să le mănânci
În momentul în care adaugi usturoi, ceapă și ierburi aromatice la preparatele pe care le savurezi vei utiliza mai puțină sare, deci reprezintă o alternativă sănătoasă. „Usturoiul și ceapa conțin componente foarte importante care protejează organismul de bolile cardiace”, spune dr. Rebecca Valle, nutriționist din Melbourne.
 
Cum să reduci efectul negativ
Soluția este să nu consumi o cantitate excesivă de ceapă sau usturoi și să bei multă apă pentru că hidratarea optimă va diminua intensitatea mirosului. De asemenea, dacă bei lapte vei reduce mirosul degajat. Poți și să mesteci gumă mentolată, frunze de pătrunjel sau să bei ceai de mentă.

 
2. Morcovii

Este adevărat că orice problemă nu va apărea decât dacă mănânci o cantitate foarte mare de morcovi, dar dacă depășești limita admisă pielea ta poate deveni portocalie.
 
De ce se întâmplă
Cantitatea prea ridicată de beta-caroten cauzează apariția nuanței portocalii a pielii. Acest fenomen se întâlnește cel mai des în cazul vegetarienilor sau la copiii mici, cărora li se dă o cantitate exagerată de piure de morcov.
 
De ce ar trebui să continui să-i mănânci
Morcovii sunt o sursă excelentă de vitamina A, un nutrient esențial pentru sănătatea oculară și a pielii.
 
Cum să reduci efectul negativ
Aspectul pielii tale reflectă stilul de viață pe care l-ai ales, precum și componența dietei tale. Bea apă suficientă, odihnește-te atât cât trebuie și alege un meniu zilnic variat, în loc să mizezi exclusiv pe anumite alimente. Consumă și acizi grași de tip Omega-3, zinc, vitamina C și vitaminele din complexul B.

 
3. Sparanghelul

Potrivit specialiștilor, sparanghelul schimbă mirosul urinei, dar numai în cazul anumitor persoane. Aproximativ 50% din populația adultă este afectată de acest efect secundar.
 
De ce se întâmplă
Fenomenul este declanșat de sulful din componența sparanghelului, care modifică mirosul urinei în momentul în care este eliminat din organism. Deși această legumă este considerată o delicatesă încă de pe vremea Imperiului Roman, mirosul neplăcut a început să fie menționat din anul 1.700, moment în care sulful și sulfații au fost introduși în cadrul fertilizatorilor utilizați pentru a-i îmbunătăți gustul.
 
De ce ar trebui să continui să-l mănânci
Sparanghelul este o sursă foarte bună de fibre și conține acid folic.
 
Cum să reduci efectul negativ
Nu consuma foarte mult sparanghel la o singură masă, ci include cantități mai mici de-a lungul zilei, la mese principale sau gustări. Bea apă după ce mănânci și lasă să treacă cel puțin 3 ore între mese pentru ca organismul să aibă intervalul necesar pentru a elimina toxinele.

 
4. Fasolea boabe

Din păcate boabele de fasole cauzează acumularea gazelor și durerile abdominale.
 
De ce se întâmplă
Boabele de fasole conțin multe fibre insolubile, care nu sunt prelucrate până când nu ajung în intestin, iar în momentul în care sunt digerate cauzează acumularea gazelor.
 
De ce ar trebui să continui să o mănânci
O dietă cu un conținut ridicat de fibre este esențială pentru a preveni îmbolnăvirile și a avea o digestie optimă. Fasolea boabe reduce riscul de diabet, scade nivelul de colesterol și menține greutatea în limitele normale.
 
Cum să reduci efectul negativ
Ceaiul de mușețel, de mentă, de lemn dulce și de ghimbir vor facilita eliminarea gazelor acumulate și a disconfortului abdominal. „Poți prepara un ceai dintr-una din aceste plante sau le poți combina pe toate, lăsând la infuzat cel puțin o oră pentru a contra efectele neplăcute asupra digestiei”, recomandă dr. Pam Stone, nutriționist. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro