5 alimente consumate de copii care nu sunt atât de sănătoase precum credeai
Nu te lăsa păcălit de reclame! Multe variante clasice pentru gustările consumate de copii nu sunt deloc surse importante de nutrienți, ci chiar îi pot predispune pe cei mici la afecțiuni grave pe termen lung.
De la băuturi sportive până la gustări pe bază de suc concentrat de fructe, există foarte multe opțiuni intens mediatizate, dar nu mereu ceea ce prezintă reclamele corespunde cu realitatea. Anumite alimente au devenit deja clasice pentru copii, de exemplu biscuiții graham ca gustare sau sucul de mere în pauzele de relaxare. Par foarte sănătoase dar oare este chiar așa? În momentul în care începi să analizezi etichetele cu profilul nutrițional și faci calculul caloriilor este posibil să descoperi că preparatele pe care le preferă copilul nu sunt deloc atât de benefice precum credeai.
Iată ce alimente nu sunt deloc utile pentru copii, deși par acceptabile:
1. Băuturile sportive
Chiar dacă au fost create special pentru atleți, băuturile sportive sunt adesea împărțite la finalul meciurilor, ia părinții sunt convinși că sunt benefice pentru copii, mai ales dacă este cald afară și au transpirat în timpul meciului. În cadrul chestionarelor realizate mulți părinți au afirmat că li se pare că aceste băuturi sunt „destul de sănătoase” sau chiar „foarte sănătoase”. Realitatea este că băuturile sportive nu sunt deloc potrivite pentru copii și că electroliții pe care îi pierd în urma efortului fizic din timpul meciurilor sau altor activități solicitante pot fi înlocuiți cu ajutorul sodiului și potasiului conținut de alimentele obișnuite.
O sticlă de 500ml dintr-o băutură sportivă conține foarte multe substanțe de care copiii nu au nevoie, de exemplu mai mult de 8 linguri de zahăr și ingrediente artificiale precum conservanții sau coloranții.
2. Pasta cu gust de ciocolată și alune
Copiii adoră Nutella, dar primele două ingrediente ale acestui produs sunt zahărul și uleiul. O singură porție conține 21g de zahăr, mai mult de 5 lingurițe de zahăr, aproape de recomandarea pentru totalul zilnic formulată de Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii. Este ușor de înțeles de ce părinții sunt în continuare atrași că cumpere Nutella, având în vedere faptul că este prezentată ca o parte importantă a unui mic dejun sănătos, alături de felii de pâine din făină integrală sau lângă o porție de cereale.
3. Jeleurile care conțin concentrat de fructe
Este vorba despre jeleurile cu forme atractive, de urși sau alte animale, care sunt prezentate ca fiind mai sănătoase decât bomboanele obișnuite. O pungă mică de astfel de jeleuri conține mai multe lingurițe de zahăr adăugat, așa că nu te lăsa înșelat de etichetele care scriu că sunt preparate folosind „fructe naturale”. Majoritatea conțin concentrat din suc de fructe, care este în esență o altă formă de zahăr adăugat, fără fibrele utile pe care le furnizează fructele.
4. Sucul de fructe
Academia Americană de Pediatrie recomandă limitarea sucului de fructe la 200ml pe zi pentru copiii între 1 și 6 ani și la 350ml între 7 și 18 ani. Copiii ar trebui încurajați să prefere fructele întregi în locul sucurilor, chiar dacă este vorba despre o variantă 100% naturală. Aceste sucuri sunt forme concentrate de zahăr și calorii și, datorită gustului dulce, cresc șansele ca cei mici să bea suc în exces. Prea mult suc va reduce apetitul și poate provoca diareea sau obezitatea infantilă.
5. Biscuiții graham
Sunt serviți adesea la școală sau la grădiniță, dar sunt foarte asemănători cu prăjiturile. De obicei conțin făină albă rafinată și zahăr adăugat. Unele variante de biscuiți graham sunt fortificate cu fier și calciu, dar cantitățile sunt foarte reduse și este mult mai bine să alegi o altă sursă pentru a preveni carențele nutriționale ale celui mic.