5 motive pentru care nu scapi de grăsimea de pe abdomen
Ții dietă, dar grăsimea de pe abdomen nu dă semne că ar vrea să plece? Descoperă motivele pentru care nu poți avea abdomenul plat la care visezi.
Grăsimea din jurul abdomenului nu este doar inestetică, ci are și efecte nocive majore asupra sănătății. Un studiu efectuat recent a evidențiat faptul că femeile care au un indice de masă corporală mai mare sunt predispuse să sufere de afecțiuni cardiace.
Un alt studiu a arătat că grăsimea din corp, în special cea din zona abdominală, poate crește riscul apariției cancerului de sân la femei.
Iată câteva dintre motivele pentru care îți este dificil să slăbești și să scapi de grăsimea abdominală:
Nu dormi suficient sau dormi prea mult
Femeile care dorm prea puțin sunt predispuse să dezvolte grăsime abdominală în exces. Dar acest lucru se întâmplă și în cazul în care dormi prea mult, potrivit unor studii recente.
"Prea mult sau prea puțin somn are ca rezultat pofta de carbohidrați și o dereglare a hormonilor grelină și leptină, care dau senzația de foame și sațietate. Ar trebui să dormim între 7 și 8 ore pe noapte pentru a preveni aceste efecte", declară pentru popsugar.com medicul nutriționist Mikka Knapp.
Ești prea stresată
Orice persoană se confruntă cu un oarecare nivel de stres în fiecare zi. Dar dacă simți că ești permanent într-o stare de tensiune și stres, rezultatul ar putea fi acumularea de grăsime în jurul abdomenului, este de părere nutriționistul Nazirber De La Cruz, citat de Popsugar.
Stresul cronic determină apariția inflamației în corp, așa cum se întâmplă și când consumi prea mult zahăr. Celulele adipoase din zona abdomenului produc și reacționează la crotizol, hormonul stresului, dar și la alte proteine care duc la apariția inflamației. Printre efecte se numără stimularea creșterii celulelor de grăsime, rezultatul fiind îngrășarea.
Nu consumi suficiente fibre
Un studiu recent a descoperit că femeile slabe în mod natural au în intestine mai multe bacterii numite Bacteroidetes, iar femeile care au mai multă grăsime au în intestine mai multe bacterii numite Firmicutes.
"Vestea bună este că putem influența bacteriile pe care le avem în intestine consumând mai multe fibre", spune dr. Knapp. "Fibrele se descompun în lanțuri scurte de acizi grași care hrănesc bacteriile benefice pentru slăbit numite Bacteroidetes", adaugă specialistul. Consumă cinci porții de fructe și legume pe zi pentru a stimula dezvoltarea acestei bacterii benefice și pentru a scăpa de grăsimea de pe abdomen.
Nu consumi probiotice
Atunci când bacteriile din intestine sunt dezechilibrate și nivelul bacteriilor benefice este scăzut, printre care anumite tipuri de lactobacili, rezultatul poate fi mai multă grăsime abdominlaă și o creștere în greutate. Specialiștii recomandă consumul de alimente fermentate și o dietă bazată în special pe alimente vegetale pentru a avea o floră bacteriană echilibrată. Alimente bogate în probiotice sunt iaurtul, kefirul, varza murată, murăturile fermentate etc.
De asemenea, o alimentație săracă în zahăr și suplimentele de probiotice te pot ajuta să ai o floră bacteriană echilibrată, susțin specialiștii.
Bei apă din recipiente de plastic
"În numeroase alimente, produse cosmetice sau recipiente din plastic și aluminiu se găsesc substanțe chimice care afectează hormonii. Sunt cunoscute și ca 'obezogeni' pentru că în prezent se cunoaște faptul că aceștia interferează cu procesele normale ale metabolismului, rezultatul fiind obezitatea și excesul de grăsime din zona abdominală", declară medicul Mikka Knapp.
Printre acești obezogeni se numără ftalații și BPA, substanțe care se găsesc în recipiente din plastic și aluminiu. Specialistul recomandă folosirea recipientelor din aluminiu pe care este specificat că nu conțin BPA și înlocuirea recipientelor din plastic cu cele din sticlă pentru a evita expunerea la substanțe obezogene.