9 alimente fermentate pe care ar trebui să le consumi mai des
Fermentația este procesul prin care sunt obținute multe dintre alimentele tale preferate cum ar fi vinul, berea, pâinea, brânza, ciocolata, cafeaua și iaurtul. Descoperă de ce este benefic să consumi alimente fermentate în cadrul unui meniu echilibrat.
Consumul de alimente fermentate este o metodă foarte simplă de a obține o doză utilă de probiotice, bacteriile benefice pentru tractul intestinal care stimulează funcțiile cognitive, cresc imunitatea, tratează sindromul de colon iritabbil, mențin densitatea osoasă, luptă împotriva alergiilor și elimină microbii și virușii.
Ce sunt alimentele fermentate?
În momentul în care un aliment trece prin procesul de fermentație înseamnă că va fi lăsat până când zaharurile și carbohidrații din componența lui interacționează în mod natural cu bacteriile, drojdia și alți microbi care vor schimba compoziția chimică a produsului final. Acest proces este și o variantă utilă pentru a păstra laptele și legumele mai mult timp, favorizând preluarea substanțelor nutritive de organism.
Iată ce alimente fermentate ar trebui să facă parte din meniul tău cât mai des:
1. Kefirul
Este obținut din lapte de vacă, oaie sau capră și are un gust asemănător cu al iaurtului. Îți asigură o doză importantă de biotină, calciu, magneziu, vitamina B12, acid folic, vitamina K, enzime digestive și probiotice.
2. Kombucha
Este o băutură fermentată preparată din ceai negru și zahăr (poate fi vorba despre zahăr din trestie de zahăr, fructe sau miere). Va conține și cantități reduse de alcool, dar nu suficient cât să te amețească.
3. Varza murată
Este un ingredient tradițional pentru sarmale și multe alte rețete, fiind utilizată inclusiv pentru prepararea mâncărurilor germane, rusești sau chinezești. Varza murată este o sursă importantă de fibre, vitamina A, vitamina C, vitamina K și vitaminele din complexul B. De asemenea, la fiecare porție de varză murată vei obține și fier, magneziu, mangan, calciu, sodiu și cupru.
În ceea ce privește varza murată cumpărată de la magazin nu trebuie să presupui că este fermentată, mai ales dacă este ambalată la conservă și a fost procesată. Varza fermentată după rețeta tradițională va trebui păstrată la frigider, în borcane de sticlă, iar eticheta îți va indica durata perioadei de fermentare.
4. Murăturile
Nu le asociai neapărat cu probioticele? Ei bine, murăturile îți furnizează multe vitamine și minerale, stimulând digestia. În general, murăturile de la supermarket nu sunt fermentate, ci sunt preparate cu oțet. Este adevărat că vor fi acre în continuare, dar nu-ți vor oferi beneficiile asociate cu produsele fermentate. Rețete tradițională presupune utilizarea sării, nu a oțetului.
În momentul în care vrei să alegi un borcan de murături de la un magazin cu specific naturist optează pentru o variantă care menționează acidul lactic printre ingrediente și fii atent să fie organice.
5. Miso
Se obține prin fermentarea boabelor de soia, orz sau orez brun cu koji, un tip de ciupercă. Este un ingredient utilizat des în bucătăria japoneză, mai ales pentru prepararea supei miso.
6. Tempeh
Un alt aliment benefic obținut din boabele de soia este și tempeh. Conține foarte multe probiotice și proteine, având o textură similară cu tofu, dar fiind mult mai consistent.
7. Natto
Este o alegere foarte populară pentru micul dejun în Japonia, reprezentând boabe de soia fermentate combinate cu muștar karashi, ceapă și sos de soia. Are un miros puternic și o textură lipicioasă, așa că vei avea nevoie de un anumit interval pentru a te obișnui cu natto.
8. Kimchi
Este un preparat tradițional coreean obținut din legume. Se combină varza cu diferite condimente printre care ghimbirul, usturoiul și piperul. Kimchi se adaugă la rețetele cu orez, ramen sau la bibimbap.
9. Brânza maturată
Este obținută din lapte nepasteurizat. Citește etichetele cu atenție și alege numai brânzeturile care nu sunt pasteurizate și au fost lăsate la maturare cel puțin 6 luni.