9 alimente „sănătoase” care cresc riscul de îmbolnăvire
Poate ai ajuns să consideri anumite alimente ca fiind benefice, dar de fapt îți periclitează sănătatea. Află ce nu trebuie să pui în coșul de cumpărături indiferent de ce spun reclamele.
Deși unele alimente sunt caracterizate drept sănătoase și utile pentru organism, nu tot ce vezi pe rafturile de la magazin te va ajuta să previi îmbolnăvirile. Prima problemă legată de alimentele sănătoase este că nu te simți atras de gustul lor, iar acest lucru poate da naștere multor inconveniente. Deși majoritatea nutriționiștilor evită să favorizeze strict un anumit tip de alimente, iar în prezent este utilizată mai ales o promovare a unui meniu echilibrat, există și produse care sunt etichetate drept sănătoase, dar sunt de fapt surse de sodiu, zahăr sau chiar pot favoriza apariția cancerului. Este indicat să știi ce alimente trebuie să ocolești când mergi la cumpărături pentru a te asigura că tot ce ai în frigider sau în cămară este util pentru o stare de bine și o greutate ideală.
Iată ce produse nu trebuie să se regăsească în coșul tău de cumpărături:
1. Iaurtul cu diferite arome
Iaurtul conține proteine, calciu și probiotice, iar specialiștii au constatat că favorizează reducerea țesutului adipos. Cu toate acestea, beneficiile sunt legate de iaurtul simplu. „Sortimentele cu diferite arome au mult zahăr și sunt la fel de utile precum bomboanele. O dietă care conține o cantitate foarte ridicată de zahăr te va predispune la diabet. Cel mai bine este să alegi mereu iaurtul simplu și să-l combini cu nuci, semințe de floarea soarelui și fructe proaspete”
, recomandă dr. Lisa Young, nutriționist.
2. Soia
Potrivit specialiștilor, soia conține isoflavone care acționează similar cu estrogenul și pot crește riscul de cancer la sân. Deși legătura constatată nu este una directă, problema majoră este faptul că soia de la supermarket este o variantă procesată, cu un conținut redus de nutrienți, de exemplu chips-uri, burgeri sau lapte de soia. Aăugarea sării sau a zahărului pentru a îmbunătăți gustul poate contribui la acumularea kilogramelor în plus. Este recomandat să nu mănânci prea multă soia și să alegi tofu, edamame sau tempeh, variantă fermentată care conține și probiotice.
3. Alternativele pentru lapte
Deși produsele lactate fac obiectul numeroaselor dezbateri, râmân o sursă importantă de calciu, vitamina D și proteine. Majoritatea alternativelor pentru lapte sunt fortificate cu vitamine și minerale, dar tot au un conținut mai redus decât laptele clasic. În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea McGill au fost comparate 4 alternative pentru lapte (laptele de migdale, de soia, de orez și de cocos) cu laptele de vacă și niciuna dintre acestea nu s-a apropiat substanțial de conținutul de nutrienți al laptelui. În plus, multe alternative pentru lapte conțin caragenan, un aditiv care favorizează sindromul de colon iritabil și cancerul de colon.
4. Dressingul light
Un dressing la tub este de obicei o sursă de grăsimi și zahăr, dar variantele cu un conținut redus de grăsimi au și mai mult zahăr și sare pentru a compensa deficitul. Astfel de produse cresc riscul de hipertensiune arterială, obezitate și afecțiuni cardiovasculare. Gândește-te că organismul are nevoie de grăsimi pentru a putea prelua vitaminele și mineralele din salata verde, morcovi sau roșii. Evită complet dressingurile de la magazin și prepară chiar tu un amestec de ulei de măsline, oțet sau suc de lămâie și condimente.
5. Popcornul pentru microunde
Popcornul este o gustare cu un conținut redus de calorii și are multe fibre, dar contează foarte mult cum îl prepari. Deși este mai comod să pui punga în cuptorul cu microunde, aceste produse conțin substanțe cancerigene. În plus, gustul de unt din anumite sortimente este dat folosind diacetyl, o substanță care poate declanșa probleme respiratorii. Cel mai bine este să alegi popcornul deja preparat, fără alte ingrediente.
6. Carnea procesată
Un sandviș din carne de curcan ți se pare o alegere bună pentru ora prânzului? Ai dreptate, dar numai dacă este vorba despre friptură de curcan la grătar. Carnea procesată cum este șunca presată de curcan conține nitrați și nitriți, care favorizează cancerul de colon. „Nu înseamnă că trebuie să renunți definitiv la carnea procesată, dar în niciun caz nu trebuie să o consumi zilnic. Alege și alte surse de proteine pentru a-ți proteja organismul”, recomandă dr. Angel Planells, nutriționist din Seattle.
7. Granola
Da, poate fi o alegere utilă pentru un mic dejun hrănitor și crocant, dar numai dacă știi exact ce ingrediente are. Un exces de zahăr te va predispune la obezitate și diabet, așa că nu te ghida exclusiv după gust și citește cu atenție etichetele. Fii atent la mărimea porției specificate și utilizează un cântar de bucătărie pentru a evita excesele care îți pot pune sănătatea în pericol.
8. Înlocuitorii de zahăr
Alternativele cu foarte puține calorii sau chiar zero pentru zahăr pot facilita eliminarea kilogramelor în plus, dar cercetătorii au constatat că te predispun la diabet și exacerbează sindromul metabolic. În acest condiții nu îți aduc niciun fel de beneficiu și ar fi bine să uiți de aceste produse.
9. Tonul
Conține mercur și, în doze mari, poate deveni toxic pentru organism. Cu toate acestea, are și grăsimi sănătoase, cu un rol imprtant pentru protecția inimii, a pielii și a ochilor. Potrivit specialiștilor, dacă nu mănânci ton de mai mult de 2-3 ori pe săptămână nu vei avea probleme.