Un borcan cu ardei iuti

4. Ardeiul iute şi alimentele picante


Chiar dacă obişnuieşti să mănânci picant şi nu îţi cauzează dinsconfort digestiv este de preferat să eviţi alimentele picante seara târziu, înainte de a merge la somn. Capsaicina, substanţa care conferă gustul picant ardeiului este benefică pentru sănătate în general, însă se pare că tot ea este cea care perturbă calitatea somnului atunci când mâncăm alimente picante înainte de somn. În plus, alimentele picante deterrmină o creştere a temperaturii corpului, iar acest lucru perturbă serios calitatea somnului.


Prin urmare, consumă ardeiul iute în timpul zilei deoarece stimulează metabolismul şi arderea grăsimilor, însă evită-l seara pentru a avea un somn liniştit.


5. Alcoolul


O băutură alcoolică te poate relaxa seara după programul încărcat din timpul zilei. Însă, dacă se depăşeşte măsura, tot alcool va fi cel care te poate împiedica să ai un somn odihnitor. Studiile arată că în ciuda efectului relaxant pe care îl resimţim consumând alcool, somnul va fi perturbat şi te vei trezi de mai multe ori pe timpul nopţii. Astfel că efectul pe care îl vei resimţi dimineaţa următoare nu va fi unul tocmai plăcut. Aşa că este de preferat să renunţi la alcool seara sau să te limitezi la un consum moderat pe care să-l asociezi cu o cantitate mare de apă plată pentru a favoriza hidratarea corpului.



6.Broccoli şi conopida


Acestea au o cantitate însemnată de fibre care se digeră lent şi pot să perturbe calitatea somnului, deoarece organismul lucrează în timp ce tu încerci să dormi. Acestea sunt alimente sănătoase pe care le poţi consuma la cină şi chiar au triptofan, o substanţă care stimulează secreţia de serotonină care te poate ajuta să ai un somn liniştit, însă este de preferat să nu le mănânci târziu, înainte de somn.


Somnul este esenţial pentru sănătate


Un program haotic de somn afectează grav sănătatea, după cum au dovedit-o numeroase studii până în prezent. Însă, mai mult decât atât trebuie să ştii că atunci când corpul este privat de somn şi nu te odihneşti cât trebuie vei fi tentată să mănânci mai mult şi să faci alegerile alimentare cele mai rele pentru organism. În plus, riscurile pentru sănătate pe termen lung sunt foarte multe şi au un impact serios asupra inimii, a creierului şi a pielii. În plus, privarea corpului de somn slăbeşte sistemul imunitar, determină apariţia durerilor de cap, favorizează creşterea în greutate, scade capacitatea de concentrare şi predispune la boli grave.


"Lipsa somnului sau o calitate proastă a somnului au un impact negativ pe termen scurt şi lung asupra sănătăţii pacienţilor şi se pot asocia inclusiv cu obezitate, diabet, slăbirea sistemului imunitar, unele cancere şi apariţia condiţiilor favorizante ale depresiei sau anxietăţii”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
  • approxjr, duminică, 05.06.2016 00:16
    !

    Si daca mananc o friptura de porc tarziu la 11 seara si dorm la ora 4 si ma trezesc la ora 1 dupa amiaza , tot problema e ?nu stiam ca ficatul vede daca afara e zi sau noapte

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro