Aripioarele de pui și alte lucruri surprinzătoare care te deshidratează
Când te gândești la sănătate probabil te concentrezi pe nutrienți și tipul de alimente selectat, dar nu te preocupă foarte tare să eviți lucurile care te deshidratează. Descoperă ce alimente din meniul zilnic pot epuiza rezervele de lichide ale organismului.
Un meniu sănătos probabil înseamnă pentru tine alimente care nu favorizează afecțiunile sau problemele de greutate, însă hidratarea optimă are un rol la fel de important. Preparatele pe care le alegi pot crea rezerve suplimentare de lichide, dar dacă faci alegeri neinspirate ai putea obține mese care te deshidratează și creează o stare de oboseală. Nu doar apa este importantă, ci și ingredientele incluse în fiecare rețetă. Combinația lor poate fi benefică sau ar putea agrava carențele de lichide din organism. Contează foarte mult să eviți alimentele care te deshidratează pentru a preveni problemele de sănătate și a fi sigur că ai un tonus excelent în orice moment.
Iată ce alimente pot deshidrata organismul fără să bănuiești:
1. Băuturile cu zahăr
Poate ți se pare ciudat că un lichid poate deshidrata, dar dacă vei exagera cu băuturile care conțin zahăr vei favoriza deshidratarea. Zahărul reduce rezervele de lichide păstrate de organism, așa că mai bine alege apa plată simplă când ți-e sete pentru că după un suc vei simți nevoia de încă unul și nu te vei opri prea curând.
2. Proteinele
Dietele cu un conținut ridicat de proteine și puțini carbohidrați sunt din ce în ce mai populare, dar un efect secundar des întâlnit este deshidratarea.
„Organismul trebuie să folosească mai multă apă pentru a elimina nitrogenul din proteine, așa că vei pierde o cantitate mai mare de lichide în cadrul unui astfel de plan de alimentație”, potrivit dr. Monica Reinagel, nutriționist.
3. Sparanghelul
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că sparanghelul are un efect diuretic accentuat, crescând frecvența urinării. Va trebui să bei apă în plus în zilele în care vrei să mănânci sparanghel pentru a preveni deshidratarea.
4. Sucurile carbogazoase
Încă există dezbateri în legătură cu posibilitatea ca sucurile carbogazoase să cauzeze deshidratarea, însă este unanim acceptat că dacă le bei atunci când ești deja deshidratat nu vor face decât să-ți agraveze starea. Mai bine îndreaptă-te spre un pahar cu apă sau o bucată de fruct.
5. Băuturile alcoolice
Alcoolul trebuie să îți completeze mesele destul de rar dacă vrei să te menții hidratat. La fel ca și băuturile care conțin zahăr, berea va accentua deshidratarea. Apa nu numai că te împiedică să exagerezi cu numărul de pahare, dar neutralizează pierderea de lichide din cauza efectului diuretic. Nu ezita să o alegi cât mai des.
6. Gustările sărate
Orice gustare care conține mult sodiu îți va crea probleme, de la calculi renali până la hipertensiune, retenție de apă sau afecțiuni cardiovasculare. Când consumi prea mult sodiu organismul va reține apa pentru a echilibra concentrația excesivă de sare din sânge. Dacă erai deja deshidratat când ai început să mănânci o astfel de gustare, starea ta se va agrava pentru că organismul va încerca să găsească rezervele necesare de apă pentru a dilua sodiul. Evită aripioarele de pui crocante, covrigeii, alunele prăjite sau chips-urile. Dacă nu te poți abține, alege-ți o zi pe săptămână în care să savurezi un astfel de preparat și asigură-te că bei apă suficientă în paralel.
7. Sosul de soia
Te-ai obișnuit să îl consumi cu sushi, orez sau preparate care conțin tăieței? Dacă nu mănânci prea mult nu vei avea probleme, dar cantitățile excesive de sos de soia pot provoca hipernatremia, în momentul în care organismul preia apa din alte organe din cauza concentrației prea mari de sodiu din sânge. În cazuri mai grave se poate întâmpla inclusiv să se preia apă de la nivelul creierului.