Băuturi pentru diabetici: ce să alegi și ce să eviți
Dietă & Fitness · Nutritie / 13.02.2019

Caloriile lichide și valorile nutriționale oferite de diferite băuturi pot avea un efect pozitiv sau ar putea cauza fluctuații ale glicemiei. Învață cum să alegi băuturile care îți fac bine și previn starea de oboseală sau amețelile.

Nu este mereu simplu să alegi băuturi utile dacă ai diabet, mai ales că multe dintre ele îți pot da impresia că sunt sănătoase, cauzând însă creșterea glicemiei și pierderea rapidă a energiei. Este adevărat că organismul are nevoie de hidratare, dar contează să alegi variantele potrivite de lichide, astfel încât să permiți tratamentului pe care îl urmezi să acționeze eficient.

 
Iată cum alegi ce băuturi să consumi dacă ai diabet:

 
1. Bea mai des: apă

Oare câteva pahare de apă te ajută să stabilizezi și glicemia? În cadrul studiilor realizate s-a constatat că persoanele care beau 600ml de apă sau chiar mai puțin la nivel de zi au un risc ridicat de creștere a glicemiei. În momentul în care apare deshidratarea ficatul va produce mai mult zahăr pentru a compensa lipsa. Ai grijă să consumi între 9 și 11 pahare de apă pe zi, la care poți adăuga fructe și legume proaspete pentru a te asigura că nivelul glicemiei este stabil de-a lungul zilei.

 
2. Bea mai mult: lapte

Nu este doar o băutură destinată copiilor. Laptele conține calciu, magneziu, potasiu și vitamina D, fiind esențial pentru un organsim puternic. De asemenea, cercetările au relevat că laptele este foarte util pentru revenirea la o greutate normală. Laptele degresat sau semidegresat reprezintă o alegere ideală pentru persoanele diagnosticate cu diabet, iar beneficiul adițional va fi prevenirea hipertensiunii arteriale.
Potrivit experților, ar trebui să bei 2-3 pahare de lapte pe zi.
„Dacă bei lapte de două sau trei ori pe zi corpul tău va deveni rezistent la creșterea normală a glicemiei și va prelucra mai eficient carbohidrații din alimentație”, potrivit dr. Angela Ginn, specialist în endocrinologie și diabet.

 
3. Bea mai des: ceai

Nu are calorii, este foarte aromat și îți furnizează o cantitate ridicată de antioxidanți. De ce să eviți ceaiul? Potrivit specialiștilor, ceaiul negru are cea mai ridicată concentrație de polizaharide, care încetinesc absorbția zahărului în sânge. Ceaiul îți reduce și riscul de accident vascular cerebral și boli cardiace. Condiția este să nu-i adaugi zahăr, miere sau îndulcitori artificiali. Ocolește sticlele de icetea și prepară chiar tu fiecare ceașcă de ceai. Este recomandat să bei între 4 și 5 cești de ceai pe zi, dar fii atent cum reacționezi când îl bei seara pentru că nu este ideal să te țină treaz până la ore târzii.

 
4. Bea cu atenție: cafea

Unele studii au arătat că persoanele care beau cafea au un risc redus de diabet de tip 2 datorită conținutului de acid clorogenic, dar alte cercetări au obținut rezultate diferite, potrivit cărora cafeaua crește glicemia sau îngreunează prelucrarea zahărului de către organism. În niciun caz nu este indicat să adaugi zahăr, frișcă sau lapte integral la cafea. În general nu vei avea probleme dacă bei 1-2 cești de cafea pe zi, dar dacă îți este foarte greu să stabilizezi glicemia merită să elimini cafeaua câteva săptămâni pentru a observa dacă te simți mai bine.

 
5. Bea cu atenție: sucuri dietetice

Oare sucurile cu zero calorii și mult acid sunt o alegere bună sau vor favoriza kilogramele în plus și vor afecta negativ ritmul de prelucrare a zahărului? Potrivit rezultatelor obținute de specialiști, persoanele care beau sucuri dietetice au un risc cu 67% mai ridicat de a avea diabet față de cele care le ocolesc. Problema principală este faptul că economia de calorii te va încuraja să mănânci mai mult și vei simți nevoia de dulce. Cu toate acestea, studiile au relevat și că aceste sucuri sunt preferabile față de varianta cu zahăr. Cel mai probabil este în regulă să bei un suc dietetic pe zi, dar nu un litru. Dacă le asociezi cu un meniu sănătos nu vei avea probleme majore.

 
6. Bea mai puțin: suc de fructe

Sucul de portocale pare o parte importantă a micului dejun, iar pozele de pe ambalaj te încurajează să crezi că este foarte sănătos? Din păcate consumul ridicat de suc de fructe crește riscul de diabet de tip 2 pentru că are mulți carbohidrați, fără să conțină fibrele utile din fructe. Dacă îți place foarte mult poți bea câte puțin uneori, dar limitează-te la 100ml pentru a evita efectele negative asupra glicemiei. Consumă-l întotdeauna alături de o masă sau o gustare și testează-ți glicemia la final.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro