Carnea de miel: Cum să o alegi corect şi câte calorii are
Nu are foarte mult colesterol în comparaţie cu alte sortimente şi este o sursă bună de proteine, fier, seleniu, zinc şi vitamina B12.
Carnea de miel sau ied este o carne roşie care conţine proteine de calitate. Dacă ştii cum să o alegi, cu ce alimente să o combini şi cum se prepară corect, carnea de miel poate să constituie o alternativă bună la alte tipuri de carne mai grase. "Mielul sau iedul intră la categoria carne roşie şi este o sursă foarte bună de proteine de calitate. Pentru persoanele sănătoase şi active fizic este o opţiune sănătoasă, însă pentru cele cu anumite probleme (dislipidemie, trigliceridemie, hipertensiune arterială, hepato-renale, obezitate) este indicat să se consume carne de miel în cantităţi mici şi doar bucăţile foarte slabe"Sfaturi ca să alegi corect carnea de miel
Când mergi la cumpărături alege bucăţi de carne slabă, fără prea multă grăsime din care îţi va fi uşor să pregăteşti tot ce îţi doreşti pentru masa de Paşti. Carnea trebuie să fie fermă la atingere, să aibă un miros specific de oaie, o culoare rozalie şi să nu fie lipicioasă. Atenţie la organele de miel pentru drob să nu aibă pete sau noduli.
Reţine că în funcţie de porţiunea tăiată, carnea de miel are o densitate energetică destul de ridicata: 200 - 300 kcal/100 de grame.
Cele mai potrivite condimente pentru carnea de miel
Condimentele potrivite pentru carnea de miel sunt: usturoi, boia dulce, seminţe de muştar, cimbru, rozmarin, piper, ceapă verde, ardei, mentă, foi de dafin şi curry. Carnea se lasă la marinat câteva ore în frigider.
Carnea de miel: Cum trebuie să o preparăm?
Nutriţionistul recomandă carnea de miel înăbuşită sau preparată pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile. De asemenea, stufatul trebuie să conţină cât mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele te vor ajuta să împiedici problemele legate de constipaţie.
Tradiţionalul drob de miel trebuie să conţină cât mai multe ingrediente care să facă mai uşor pentru stomac. Astfel nu ezita să adaugi foarte multă verdeaţă şi orez integral.
Nu asocia carnea de miel/ied cu pâine, mămăligă sau paste pentru că îngreunează digestia. Nutriţionistul recomandă asociarea cărnii de miel doar cu legume şi verdeţuri.