Cele mai sănătoase fructe și legume de toamnă pe care trebuie să le consumi

Nutritie / 30.10.2017

Toamna vine cu o bogăție de superalimente care aduc beneficii pentru sănătate. Descoperă care sunt cele mai sănătoase fructe și legume de toamnă pe care să le incluzi în dietă!

Cu cât sunt mai variate culorile legumelor și a fructelor pe care le consumi zilnic cu atât vei furniza corpului mai mulți nutrienți diverși care ajută la buna funcționare a organelor interne. Astfel că, din mulțime de fructe și legume de toamnă poți să alegi cu ușurință, ținâmd cont și de gusturile tale.

Iată care sunt cele mai sănătoase fructe și legume de toamnă pe care trebuie să le consumi:



Dovleacul

Este bogat în fibre şi betacaroten care favorizează digestia şi redă o strălucire aparte tenului. De asemenea, dovleacul este o sursă excelentă de potasiu, vitamina A și vitamine din complexul B. Chiar dacă ai fost obişnuită doar cu dovleacul copt sau fiert simplu, trebuie să ştii că îl poţi folosi în foarte multe combinaţii, atât dulci cât şi sărate.

Cum să-l foloseşti:copt la cuptor şi stropit cu miere de albine şi scorţişoară;sub formă de piure în aluatul pentru brioşe şi checuri;fiert şi pasat cu blenderul pentru a obţine o supă-cremă delicioasă;tăiat cubuleţe, stropit cu ulei plus alte condimente (de exemplu chimen, coriandru, sare, piper) şi lăsat la cuptor;în risotto;în smoothie-uri împreună cu banană, lapte, scorţişoară şi unt de arahide;în budinci;în tocăniţe.

Prunele

Sunt fructele pe care nu trebuie să le omiți niciodată toamna, deoarece se numără printre cele mai bune remedii anti-constipație. Având un conținut ridicat de fibre, prunele îmbunătățesc tranzitul intestinal și te scapă de această problemă, atunci când sunt consumate în cadrul unei diete sănătoase care cuprinde multe fructe și legume, fără alimente procesate și care conțin făină albă.

De asemenea, prunele protejează sistemul nervos şi muscular, deoarece au mult potasiu, magneziu, fier, calciu, bor şi seleniu. Menţin oasele sănătoase, deoarece facilitează absorbţia calciului, a magneziului şi a vitaminei D. 

Păstârnacul

Poate că te-ai obișnuit să-l folosești doar în ciorbe, însă trebuie să știi că păstârnacul este foarte bun în piure/supe cremă alături de morcovi, cartofi dulci sau cartofi obișnuiți, dar și stropit cu ulei și copt la cuptor. Are o cantitate mare de potasiu, vitamina C, calciu, fier și este o sursă excelentă de fibre care ajută la digestie. 


Perele

Au un efect antioxidant, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, combat retenţia apei, protejează inima de boli cardiovasculare şi acţionează ca un tonic asupra sistemului nervos. Ai toate motivele să incluzi perele în dietă, cu atât mai mult cu cât conţin şi vitamine din complexul B, vitamina C, cupru, calciu, potasiu şi fosfor.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro