Cum să faci o salată bună - 5 greșeli pe care trebuie să le eviți
Mulți dintre cei care aleg să mănânce o salată, își doresc o masă rapidă și sănătoasă. Și totuși, există mulți oameni care evită salatele pentru că le consideră lipsite de gust sau prea complicat de preparat. Cum să faci o salată bună?
Iată care sunt cele 5 greșeli pe care trebuie să le eviți dacă vrei să obții o salată bună:
Uiți să adaugi proteine
Atunci când oamenii se plâng că salatele nu sunt destul de sățioase, este foarte posibil ca acest lucru să se întâmple din cauza combinației neinspirate de ingrediente. Proteina este unul dintre cei mai importanți nutrienți pe care îl poți adăuga într-o salată. Pui la grătar, ton la conservă sau resturile de friptură din frigider sunt alegeri excelente și oferă proteine de o calitate superioară, dar nu este neapărat nevoie să folosești proteină de origine animală. Quinoa are un conținut foarte ridicat de proteine, la fel ca brânza tofu, fasolea și lintea. Gătește-le duminica și le poți adăuga în salate în toate zilele săptămânii.
Folosești un sos fără grăsime
Pe lângă faptul că cele mai multe dressinguri cumpărate din magazine nu sunt bune la gust sau au o textură prea apoasă (și adesea au un conținut foarte ridicat de zahăr), studiile au indicat faptul că organismul nu poate absorbi carotenoidele din legume dacă acestea sunt preparate cu un dressing fără grăsime. Ești mult mai câștigat dacă folosești un dressing cu conținut ridicat de grăsime care să absoarbă toți nutrienții din salată și să o facă și mai sățioasă.
Uiți să pui fructe proaspete
Unii oameni sunt fixați pe folosirea fructelor uscate, cum sunt merișoarele sau stafidele, dar fructele proaspete (cum sunt merele și căpșunile) sunt o alegere mult mai înțeleaptă. Îndulcesc la fel de bine salata dar, pentru că au un conținut ridicat de apă și ocupă loc mai mult decât fructele uscate, sunt mult mai sățioase și au un aport caloric mai mic.
Nu amesteci bine ingredientele
Obișnuiești să-ți pui ingredientele într-un castron și apoi să torni dressingul deasupra? Dacă procedezi astfel, ajungi să ai unele ingrediente îmbibate de sos, iar altele uscate, ceea ce nu este tocmai plăcut. Procedează așa cum fac și restaurantele și stopește salata cu dressingul dorit și apoi amestecă bine cu un clește de bucătărie sau cu două furculițe. Vei folosi mai puțin dressing iar fiecare îmbucătură va fi mai bună.
Nu îi acorzi timpul necesar
Mulți oameni nu mănâncă salată pentru că munca de pregătire li se pare prea istovitoare. Până la urmă, cine are chef să spele, să taie și să pregătească ingredientele pentru o salată după o zi de muncă istovitoare? Dar, dacă îți acorzi 15 minute în weekend, poți pregăti ingredientele pentru salată ca să-ți ajungă în fiecare zi a săptămânii: gătește la abur un castron de cereale integrale, spală frunzele de salată și pune-le pe un șervet de hârtie care să le absoarbă umezeala, taie legumele și prepară celelalte alimente pe care obișnuiești să le pui în salate: ouă fierte tari, pui la grătar sau fasole. Cumpără sau pregătește-ți dressingul favorit. Poți lucra în avans și să împarți salata în borcane, câte unul pentru fiecare zi a săptămânii și să le pui la rece în frigider. Astfel, vei avea salata pregătită în fiecare zi, cu un efort minim.