Cum să-ți înveți copilul să aleagă băuturi sănătoase
Bea mereu suc acidulat, evită laptele și fructele proaspete? Descoperă soluțiile pentru a-ți convinge copilul să aleagă băuturi sănătoase și a preveni excesul de calorii.
Deși laptele și apa sunt cele mai utile băuturi pentru copii, nu este mereu simplu să-i convingi să le consume în cantitățile potrivite. „Copiii au nevoie de cel puțin 5 căni și jumătate de lichid pe zi, dar problema de bază este să-i determini să aleagă să bea ceea ce le face bine sau să nu exagereze cu anumite opțiuni”, spune dr. Melinda Johnson, nutriționist din Phoenix.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia, copiii de 2 ani obțin 120 de calorii în fiecare zi din băuturi îndulcite cum sunt smoothie-urile de la magazin, limonada sau variantele acidulate.
„Pentru copiii cu vârste între 4 și 8 ani se poate ajunge la 600 de calorii numai din băuturile care conțin zahăr, ceea ce reprezintă jumătate din necesarul zilnic de calorii”, potrivit dr. Susan Goolsby, nutriționist din Arkansas.
Din păcate părinții au tendința de a depune mari eforturi pentru a crea preparate cu vitamine, dar de multe ori pierd din vedere ceea ce bea copilul. Este important să analizezi cu atenție băuturile pe care le alege cel mic pentru că poate fi predispus la obezitate dacă face un exces caloric constant.
Iată cum să-ți determini copilul să bea ceea ce trebuie, în funcție de problema pe care o ai:
1. Refuză să consume lapte
Dacă are tendința să fugă când vede un pahar cu lapte nu lăsa situația să continue prea mult. Va fi foarte dificil să obțină doza necesară de calciu și vitamina D, baza pentru oase puternice. Brânza, de exemplu, nu conține vitamina D și va fi nevoie de 100g care au 14g de grăsimi saturate pentru a se obține calciul din 2 căni de lapte dergresat, care vor avea numai 3g de grăsimi saturate.
Soluția: Unii copii încep să refuze laptele de îndată ce se întrerupe alăptarea sau nu li se mai dă lapte praf special pentru bebeluși. „Laptele de vacă are un gust foarte diferit față de laptele pe care l-au băut până acum. Pentru a-ți obișnui copilul cu gustul nou poți pune o linguriță în formula de lapte praf, crescând cantitatea treptat. Când bei lapte asigură-te că te vede pentru că îți va urma exemplul”, recomandă dr. Sanna Delmonico, nutriționist din Napa, California.
În cazul în care copilul tău refuză laptele după ce a mai crescut este ideal să-i creezi o aromă interesantă chiar tu. Laptele cu ciocolată de la magazin va avea cel puțin 200 de calorii la o cană, jumătate dintre ele provenind din zahărul adăugat. Poți da un gust nou laptelui adăugând cacao și miere sau folosind extract de vanilie sau migdale.
2. Dacă bea prea des lapte
Copiii de 2-4 ani au nevoie de 2 căni de lapte pe zi pentru a obține necesarul de calciu și vitamina D. Poate crezi că este mai bine dacă depășește cantitatea, dar dacă bea mereu lapte copilului nu-i va mai fi deloc foame la ora mesei. „În această situație vei observa că începe să ocolească fructele și legumele, iar conținutul de vitamine și minerale al meselor principale va fi compromis”, spune dr. Delmonico.
Soluția: Laptele integral este mai consistent decât cel degresat, așa că fă tranziția la vârsta de 2 ani. Amestecă în cantități egale varianta integrală și cea degresată în prima lună, apoi dă-i numai lapte degresat pentru a evita reducerea apetitului.
3. Dacă bea sucuri acidulate tot timpul
Aproximativ 50% dintre copiii cu vârste între 4 și 8 ani beau 300ml de suc acidulat în fiecare zi. Dincolo de excesul de zahăr, unele sucuri au și cafeină, care va periclita calitatea somnului și va face copilul agitat. „Este îngrijorător că este atât de ușor să le iei suc copiilor la restaurante sau la cantina școlii. Legătura cu obezitatea infantilă este una directă, așa că trebuie tratată cu multă prudență. Nici sucurile de fructe nu sunt o opțiune sigură pentru că nu au fibre. Conțin foarte mult zahăr concentrat și multe calorii”, spune dr. Marcie Schneider, nutriționist.
Soluția: „În cazul în care copilul începe să ceară suc acidulat nu îl interzice complet pentru că îl vei face și mai atractiv, ci stabilește limite ale consumului. Definește clar ocaziile în care se poate consuma, de exemplu zilele de naștere sau diferite sărbători, iar în restul timpului asigură-te că ai mereu o sticlă cu apă minerală în frigider. În ceea ce privește sucurile de fructe, cel mic nu trebuie să bea mai mult de 250ml zilnic. Poți servi sucul în pahare mai mici pentru a preveni excesele”, spune dr. Schneider.