De ce îți este mereu foame
Dietă & Fitness · Nutritie / 03.05.2017

Toată lumea știe că alimentele sărate provoacă sete. Potrivit unei noi cercetări, un nivel ridicat al sodiului în organism te face să îți fie mereu foame, iar dietele cu un conținut ridicat de sare contribuie la creșterea în greutate.

Motivul pentru care îți este mereu foame când mănânci alimente sărate


Sarea alimentară crește pofta de mâncare, dar scade setea, conform specialiștilor și studiilor publicate în Journal of Clinical Investigation. În prima lucrare, cercetătorii germani și americani s-au folosit de datele oferite de 10 cosmonauți, care au participat la un program de simulare a zborului, din 2009 până în 2011. Participanții la studiu trăiau într-un mediu bine controlat, așa că au fost perfecți pentru cercetarea nutrițională și metabolică. Autorii studiului au dorit să observe ce s-ar întâmpla atunci când este scăzut aportul de sare al unui cosmonaut de la 12 grame pe zi la 6 grame per zi. Din experiența lor, cercetătorii se așteptau ca participanții la studiu să fie mai puțin însetați, să bea mai puțină apă, deoarece nivelul lor de sodiu a scăzut. Însă nu s-a întâmplat asta. În schimb, participanții beau mai puțină apă atunci când erau pe o dietă bogată în sare, sugerând faptul că organismul lor a conservat sau a produs mai multă apă. Cu alte cuvinte, rezultatele au fost neașteptate, dar nu suprinzătoare în întregime.

Pare normal ca atunci când ai o dietă bogată în sare, organismul să vrea să prevină pierderea apei. Rinichii trebuie să găsească o cale să crească nivelul de apă, iar dacă ai mai multă apă în organism, vei fi mai puțin însetat. Participanții la studiu au dezvăluit că le era mereu foame atunci când nivelul de sare din organism era mai mare, chiar dacă mâncau aceleași cantități de substanțe nutritive și calorii. Acest lucru se poate datora faptului că este nevoie de energie suplimentară pentru conservarea apei. 

Cunoașterea acestor schimbări poate ajuta oamenii de știință să dezvolte noi tratamente pentru condiții cum ar fi hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă congestivă. Cu alte cuvinte, este nevoie de mai multe studii pentru a stabili legătura dintre sare și creșterea în greutate. 

Majoritatea sodiului din dietele noastre nu provine neapărat de la sarea de masă, ci de la alimentele procesate și preparatele de la restaurante, care conțin și mult zahăr, grăsimi saturate și carbohidrați simpli. Cu alte cuvinte, ai deja o mulțime de motive pentru a limita aceste produse în dieta ta. Bineînțeles, nu uita și de importanța exercițiilor fizice, pe lângă o dietă sănătoasă.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro