De ce ne îngrășăm iarna, conform științei
Dietă & Fitness · Nutritie / 27.11.2023

Oamenii dau adesea vina pe sezonul sărbătorilor pentru creșterea în greutate de peste iarnă și au un motiv întemeiat pentru asta: petrecerile și vizitele!

Dar, conform științei, există mai multe motive pentru care ne îngrășăm iarna decât excesele alimentare la o petrecere de Crăciun.

Din cauza lipsei luminii solare și a mecananismelor noastre de supraviețuire, creșterea în greutate nu numai că este reală, ci și greu de evitat.

  • De ce ne îngrășăm iarna. 6 motive:


Metabolismul nostru este stimulat


Iarna, metabolismul nostru se îmbunătățește considerabil. Corpul nostru încearcă să ardă mai multă energie pentru a-și stabiliza temperatura și a rămâne cald.


Asta înseamnă că avem nevoie de mai multe alimente pentru această energie suplimentară.

Drept urmare, simțim nevoia să mâncăm mai mult pentru a ajunge din urmă noua noastră rată metabolică.

Celulele noastre stochează mai multă grăsime


Un studiu a arătat că celulele noastre adipoase reacţionează pozitiv la lumina soarelui.

Celulele care sunt cele mai apropiate de piele, atunci când sunt expuse la soare, devin mai mici și astfel stochează mai puțină grăsime.

Așadar, pe de altă parte, lipsa luminii solare poate stimula capacitatea celulelor de a stoca grăsime, ceea ce ne face mai predispuși la creșterea în greutate.


Ne pregătim pentru "hibernare"


Oamenii sunt mai asemănători cu urșii decât ne dăm seama, deoarece atât unii, cât și alții încearcă să doarmă mai mult în lunile reci.

Știința sugerează că, odată cu venirea frigului, instinctele noastre primitive se instalează și încercăm inconștient să ne aprovizionăm cu calorii, la fel ca urșii care se pregătesc pentru hibernare.

Undeva în adâncul nostru încă trăiește teama de a nu putea găsi nutrienții necesari atunci când alimentele devin mai rare în timpul iernii.


Încercăm să ne încălzim prin mâncare


Frigul ar putea declanșa unele schimbări de comportament care încurajează depozitarea grăsimilor.

Mai exact, mâncatul este o modalitate de a ne ridica temperatura corpului și, prin urmare, atunci când vine frigul, este posibil să vrem mai multă mâncare.

Atunci când corpul nostru metabolizează ceva, generează căldură în mod natural, așa că dorim mai multă mâncare care să ne ajute să ne încălzim.

De asemenea, avem tendința de a mânca mai multe alimente precum produse de patiserie fierbinți și dulciuri.


Suntem mai somnoroși


Lipsa de lumină solară pe care o experimentăm atunci când zilele se scurtează iarna ne afectează hormonii.

Glandele noastre pineale răspund la deficiența luminii solare producând mai multă melatonină, responsabilă pentru ciclul nostru somn-veghe.

Prin urmare, avem tendința de a ne simți mai somnoroși, în timp ce nivelurile mai ridicate de melatonină ne pot crește apetitul.

Practic, ne trezim mâncând mai mult și ne mișcăm mai puțin în lunile reci.

Facem mai puțină mișcare


Cu tot ce s-a spus mai sus, este de la sine înțeles că suntem mult mai puțin motivați să mergem la sală iarna.

Vremea rece și zilele mai scurte ne descurajează să ieșim afară pentru activitățile noastre obișnuite.

Așadar, stilul de viață adaptat de iarnă, lipsa presiunii de a avea acel corp ideal pentru plajă și petrecerea a mai mult timp în case pot duce cu adevărat la creșterea în greutate.


Sursă: brightside
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro