Fructe și legume pe care să nu le păstrezi împreună
Dietă & Fitness · Nutritie / 02.05.2019

Coșul tău de cumpărături era plin de fructe și legume colorate la supermarket dar câteva zile mai târziu vezi că tot ce ai cumpărat s-a ofilit și nu arată bine deloc? Descoperă pe care trebuie să le păstrezi separat pentru a le menține proaspete mai mult timp.

Este foarte util să-ți îmbogățești meniul zilnic cu porții suplimentare de fructe și legume, dar dacă vrei să eviți să se strice sau să-și piardă proprietățile nutritive ar fi bine să fii atent și la modul în care le păstrezi.

 
Iată ce fructe și legume trebuie ținute separat pentru a evita efectele negative:

 
1. Castraveții trebuie să stea departe de fructe

Roșiile, bananele și pepenii produc compuși care grăbesc alterarea calităților nutriționale. Castraveții sunt foarte susceptibili la acest efect, așa că mai bine ține-i chiar în bucătărie în loc să-i pui în sertarul de la frigider, alături de alte fructe sau legume. Dacă vrei neapărat să mănânci castraveți reci îi poți ține la frigider, dar asigură-te că nu au niciun fruct în apropiere.

 
2. Tratează ierburile aromatice la fel ca și florile proaspete

Dacă încerci să reduci consumul de sare fără să renunți la aromele deosebite precis vei folosi mai des ierburile aromatice, dar nu le arunca direct în frigider. „Depozitează ierburile aromatice la fel cum ai păstra și florile de-abia tăiate din grădină. Mai întâi asigură-te că frunzele sunt complet uscate. După aceea taie vârfurile firelor și pune ierburile într-un borcan de sticlă, cu apă. Majoritatea vor ține mai mult dacă le pui așa în frigider. Busuiocul este o excepție pentru că va rezista mai bine la temperatura camerei, dar va fi nevoie în continuare să-l ții în apă. Schimbă apa la 2 zile și vei putea folosi ierburile aromatice timp de 10-14 zile”
, potrivit dr. Dana Tomlin, nutriționist din Austin, Texas.

 
3. Dovleacul nu poate sta lângă mere și pere

Deși se știe că dovleacul poate fi păstrat o perioadă îndelungată, merele și perele nu trebuie depozitate în același loc pentru că vor provoca îngălbenirea și putrezirea. Dovlecii mai mari pot fi păstrați într-un loc răcoros până la 6 luni, dar este bine să-i verifici pe cei mai mici pentru că se pot strica după 3 luni.

 
4. Morcovii, sfecla roșie și ceapa se păstrează în pungi de hârtie separate

Conțin foarte multe vitamine și minerale pe care le absorb din sol. Pentru a nu compromite proprietățile lor utile este indicat să păstrezi aceste legume separat, în pungi de hârtie, în cămară. Nu le pune în frigider libere în sertarul pentru fructe și legume pentru că se vor înmuia și vor mucegăi mult mai repede.

 
5. Merele trebuie să stea departe de portocale

Aceste două tipuri de fructe probabil fac parte din dieta multor persoane, dar nu sunt deloc compatibile când vine vorba despre condițiile de depozitare. Poți pune merele în frigider libere pentru a le prelungi durata de prospețime. Portocalele pot sta și ele la rece, dar într-un sertar separat, preferabil într-o plasă cu găuri de aerisire pentru a favoriza circulația aerului și a preveni mucegărirea.

 
6. Ceapa și cartofii nu se înțeleg deloc

Poate că adaugi des ceapă la rețetele care au și cartofi, dar nu este bine să-i ții împreună înainte să începi să gătești. „Ceapa va grăbi deteriorarea cartofilor. Este mai bine să-i păstrezi separat, într-un loc răcoros și întunecos. Îi poți pune și într-o pungă de hârtie, dar asigură-te că nu se acumulează umezeală pentru că se vor strica mult mai ușor. Vecinul ideal pentru ceapă este usturoiul. Pot fi păstrate împreună fără probleme, într-un loc bine ventilat”, explică dr. Tomlin.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro