Grasimile esentiale ajuta in lupta impotriva colesterolului
Dietă & Fitness · Nutritie / 24.04.2014

80% dintre bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite, daca am reusi sa pastram colesterolul in limite normale. Tocmai de aceea, specialistii ne recomanda sa avem o alimentatie echilibrata si un stil de viata activ.

Nutritionistul Anca Pantea Stoian afirma: „Pentru a ne tine colesterolul sub control, trebuie in primul rand sa fim atenti la grasimile pe care le consumam. Si consumul de carbohidrati (adica fainoase, dulciuri, lactate, panificatie) este la fel de important in corelatia cu valorile crescute atat ale colesterolului cat si ale trigliceridelor. Este important sa stim ca, eliminarea completa a grasimilor din alimentatie nu are ca efect echilibrarea colesterolului din sange, ci dimpotriva, de multe ori, cresterea lui. Trebuie sa invatam sa deosebim grasimile care ajuta la mentinerea colesterolului in limite normale de cele care cresc colesterolul din sange.”


Este important de retinut ca, in alimente, exista doua mari categorii de grasimi: cele „rele”(saturate si trans) care cresc nivelul colesterolului si cele bune (nesaturate si esentiale) care ajuta la mentinerea colesterolului in limite normale.

“Lactatele grase in general, frisca, dulciurile rafinate, carnea grasa de vita, cea de porc si cea de oaie sunt surse de grasimi saturate si trans. Pentru a mentine colesterolul in limite normale  e de dorit sa inlocuim grasimile „rele” cu cele bune, mai exact cu uleiuri vegetale (de rapita, de in, de floarea soarelui), cu margarine de calitate, (cu Omega 3 si 6, fara grasimi hidrogenate),  cu peste gras (somon, macrou), cu nuci sau alte fructe oleaginoase”
, subliniaza nutritonistul Anca Pantea Stoian.

De pilda, un sandvis cu o margarina de calitate si somon alaturi de salata verde sau andive sau fasii de dovlecei cruzi la micul dejun poate asigura necesarul de Omega 3 si Omega 6 pentru intreaga zi. Asta fiindca margarina de generatie noua nu se mai produce prin hidrogenare ci este preparata dintr-un amestec de uleiuri vegetale, uleiuri care  contin in mod natural Omega 3 si Omega 6. De exemplu, uleiul de rapita este recunoscut ca fiind cel mai bogat in asemenea lipide. Somonul de asemenea are un aport important de Omega 3. Salata asigura fibrele nesesare unui tranzit corect dar pe de alta parte impiedica si absorbtia la nivel digestiv a surplusului de grasimi.    


In plus, legumele si fructele completeaza un meniu echilibrat, iar miscarea practicata cu regularitate contribuie la un stil de viata sanatos. Recomandabil este sa folosim 3-4 portii de legume si fructe zilnic, pe cat posibil neprocesate, nestoarse (distrugem prin stoarcere o mare parte din fibre) si cereale integrale.

Ce ar mai fi de facut?  Sa testam nivelul colesterolului cel putin o data pe an. Si nu numai el...atat fractiile sale, colesterolul rau –LDL cat si cel bun-HDL dar si glicemia. Relatia dintre glicemie, colesterol si bolile cardiovasculare este una extrem de nociva, compune asa numitul Sindrom Metabolic, cel mai frecvent incriminat, alaturi de obezitate, in aparitia accidentelor vasculare, infarctului miocadic si a arteriopatiilor. Asta pentru ca, asa cum spun specialistii, colesterolul crescut nu doare, insa ne predispune la aparitia de afectiuni cardiovasculare.   
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro