Mâncăm sau bem fructele? Află ce variantă este mai utilă pentru sănătate și siluetă
Din cauza programului aglomerat smoothie-urile și sucurile devin din ce în ce mai populare dar oare chiar pot înlocui fructele întregi? Află de ce contează atât de mult dacă mâncăm sau bem fructele și fă alegerea potrivită pentru obiectivele tale de greutate și fortificare a organismului.
Când alegem dacă mâncăm sau bem fructele nu ne putem baza exclusiv pe economia de timp sau să încercăm să echivalăm toți nutrienții de care avem nevoie din alimentele naturale consumând cantități exagerate de vitamine și minerale sub formă lichidă.
În ciuda descrierilor atractive pe care le vei citi pe etichetele sucurilor de fructe aceste variante nu pot înlocui un fruct întreg chiar dacă sunt proaspăt stoarse. Sigur că este mai bine să bei un suc sau un smoothie decât să nu mănânci fructe deloc, dar poți avea probleme cu glicemia și îngrășarea. În momentul în care decidem dacă mâncăm sau bem fructele trebuie să luăm în calcul și cum se vor modifica totalul de calorii și nivelul de zahăr din sânge.
Sucurile de fructe au multe calorii și este foarte ușor să bei prea mult. De asemenea, nu conțin la fel de multe fibre ca și fructele întregi, având un impact negativ asupra glicemiei.
Smoothie-urile și sucurile naturale: utile sau periculoase pentru siluetă și glicemie?
În momentul în care fructele sunt pulverizate în blender sau transformate în suc structura lor este modificată, iar beneficiile pentru sănătate sunt reduse.
Iată de ce ar trebui să consumi cât mai rar smoothie-uri sau sucuri de fructe:
- nu sunt un aliment neprocesat: structura fructelor a fost dezintegrată astfel încât nu mai este nevoie să le mesteci, dar acest lucru este o parte importantă a digestiei;
- conțin zahăr care se absoarbe rapid în sânge: zahărul natural din sucurile de fructe este concentrat și reprezintă în primul rând fructoză, având un efect nociv comparabil cu al sucurilor răcoritoare cu zahăr;
- este greu să controlezi mărimea porțiilor: nu ai mânca 3 sau 4 mere în 2 minute, dar faci exact acest lucru când bei un suc sau un smoothie. Ai putea avea probleme cu acumularea centimetrilor în plus;
- gradul de satisfacție este mult mai redus: deși sucurile și smoothie-urile au un gust plăcut, la nivel psihologic nu produc aceeași satisfacție precum consumul unor mese obișnuite și foarte des vei simți nevoia să iei o gustare după ce le bei, crescând totalul de calorii;
- sucurile au puține fibre: coaja fructelor este o sursă importantă de fibre, flavonide și carotenoizi, dar este de obicei înlăturată când se face suc. Conținutul total de vitamine va fi mult mai redus față de cel al fructelor întregi;
- îți pun în pericol dinții: dacă vei consuma des sucuri sau smoothie-uri cu portocale, grepfrut sau ananas dinții tăi vor fi expuși eroziunii cauzate de nivelul ridicat de aciditate.
Cine bea suc de fructe?
Persoanele cărora nu le place să consume fructe întregi apelează adesea la sucuri ca alternativă. Un trend îngrijorător este consumul tot mai ridicat de sucuri de fructe de copii de 2-3 ani. În Australia s-a constatat că această grupă de vârstă are cel mai ridicat consum de sucuri pentru toată populația.
Un singur pahar de suc de fructe are la fel de mult zahăr ca o cutie de Coca Cola sau 3 gogoși. Un pahar de suc de mere conține doza zilnică de zahăr, iar majoritatea copiilor ajung la acest total înainte de ora prânzului. O cantitate excesivă de zahăr în meniul unui copil va favoriza obezitatea, cariile, bolile cardiace și diabetul de tip 2.
Ce alternative ai la dispoziție?
Dacă vrei neapărat să pui fructele într-un pahar smoothie-urile sunt preferabile pentru că au mai multe fibre, care permit o eliberare treptată a zahărului în sânge, chiar dacă structura fructelor nu este cea inițială. Un smoothie va ține apetitul sub control mai mult timp, dar în funcție de ingrediente poate conține mult zahăr și grăsimi.
În cazul în care cauți o băutură care te revitalizează, dar nu te atrage apa simplă, poți încerca următoarele alternative sănătoase:
- ice tea: este ideal să-l prepari tu acasă pentru că variantele de la supermarket sau de la restaurant vor conține mult zahăr. Nu trebuie decât să pui 4 lingurițe de frunze de ceai într-un litru de apă clocotită, să adaugi câteva frunze de mentă și să lași la frigider până când se răcește și se armonizează aromele. Servește cu felii de lime sau de lămâie;
- apă infuzată cu fructe: se prepară foarte simplu amestecând apa minerală sau plată cu felii de lămâie, căpșuni, pepene galben sau mango plus frunze de mentă sau de busuioc;
- apă de cocos: alege apa de cocos naturală, fără alte ingrediente suplimentare și vei avea mereu energie și un tonus excelent.