Reguli simple pentru o dieta sanatoasa
Dietă & Fitness · Nutritie / 15.02.2013

Alimentatia sanatoase si evitarea sedentarismului reprezinta factori importanti in prevenirea oricarei afectiuni. Potrivit OMS aproximativ 70% dintre vizitele medicale sunt provocate de alimentatia deficitara.

Alimentatia sanatoase si evitarea sedentarismului reprezinta factori importanti in prevenirea oricarei afectiuni. Potrivit OMS aproximativ 70% dintre vizitele medicale sunt provocate de alimentatia deficitara.

Cu putin efort insa, nutritionistii ne asigura ca putem adopta o alimentatie sanatoasa, iar efectele nu vor intarzia sa apara. Specialistii de la DailyMail au cules cateva sfaturi importante din cartea "Food rules", scrisa de Michael Pollan, autorul multor best-seller-uri pe tema alimentatiei.


Renunta la painea alba. Au devenit cunoscute riscurile pe care le presupune consumul mare de faina alba. Pentru organism, aceasta este aproape la fel de nociva ca si zaharul. Studiile au aratat ca persoanele care consuma paine integrala tind sa traiasca mai mult.

Atentie la cereale! Cerealele care schimba culoarea laptelui contin o cantitate mare de aditivi chimici.

Nu apela la mancare pentru a scapa de plictiseala. Mananca doar atunci cand iti este foame. Multi dintre noi mananca din cauza plictiselii sau pentru a se recompensa pentru anumite reusite.


Mananca colorat.
Culorile diferite ale legumelor reflecta antioxidantii pe care le contin. Acestia ajuta la prevenirea diferitelor afectiuni.

Evita alimentele cu foarte multe ingrediente, pentru ca pot fi foarte procesate. Acest sfat nu se refera la retetele bazate pe mai multe ingrediente, ci la produsele cumparate din comert.

Evita pe cat posibil ingredientele care-ti sunt necunoscute. Daca pe eticheta apar aditivi de care nu ai auzit si pe care nu i-ai folosit niciodata cand ai gatit de ce i-ai cumpara acum? In industria alimentara sunt folosite substante pentru ca produsele sa arate mai apetisant si sa aiba o valabilitate mai lunga. Unele dintre aceste substante, in cantitati mari, pot fi chiar periculoase pentru sanatate.


Nu te grabi! Mananca incet si savoreaza orice inghititura. Astfel vei manca mai putin.

Nu arunca apa in care ai fiert legume. Aceasta apa are un continut bogat de vitamine. O poti folosi la supe sau sosuri.

Foloseste farfurii mici. Cu cat portia este mai mare cu atat vei manca mai mult.

Ia exemplu de la francezi, japonezi, italieni sau greci! Persoanele care mananca conform regulilor unei traditii culinare tind sa aiba o stare generala de sanatate mai buna.

Ridica-te de la masa inainte sa te simti ghiftuita.
Japonezii spun ca trebuie sa te opresti din mancat cand te simti 80% plin. Asa ca, ridica-te de la masa inainte sa te saturi.
 
Nu lua masa singura, pentru ca vei manca mai mult. Fa un obicei din a lua masa in familie sau cu prietenii.

Micile placeri sunt rare. Nu-i nimic rau in a ceda micilor tentatii dulci din cand in cand, atat timp cat nu se transforma in obicei.

Nu uita! Regulile sunt facute pentru a fi incalcate. Insa nu des. Nu transforma dieta in obsesie, pentru ca iti poate afecta atat starea de buna dispozitie cat si sanatatea. Poti "calca stramb" la anumite ocazii, atat timp cat esti atenta la alimentatia zilnica. Secretul este moderatia.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro