3. Pâinea albă ajută digestia
Mit. Pâinea albă nu ajută digestia pentru că are foarte puţine fibre.
Fibrele sunt substanţe de balast, care se găsesc numai în fructe, legume şi cereale. Nu vei găsi niciodată fibre în produsele de origine animală (carne, ouă, lapte, peste etc.), oricât de convingătoare ar fi reclamele producătorilor.
Stomacul nostru nu poate digera sau absorbi fibrele, însă ele sunt deosebit de importante pentru sănătate, întrucât ajută tranzitul intestinal, previn şi ameliorează constipaţia, reduc riscul de cancer de colon.
Specialiştii recomandă un consum mediu de 20 - 35 grame pe zi, însă oamenii consumă în jur de 9 - 12 grame zilnic, poate şi mai puţin. O dietă săracă în fibre pote crea o serie de neplăceri, pornind de la senzaţia de balonare, flatulenţe, hemoroizi, varice şi până la boli de inimă şi cancer de colon.Sfat: Pentru un regim alimentar cât mai sănătos, dar şi în multe diete, specialiştii recomandă consumul de pâine neagră, pe bază de diverse sortimente de făină. Sursă naturală de vitamine, minerale şi fibre alimentare, aceasta stimulează tranzitul intestinal, având un efect benefic în echilibrarea metabolismului.
4. Pâinea neagră este integrală
Mit. Pâinea neagră nu este automat integrală
Pâinea este făcută din grâu; fiecare bob de grâu are 3 părţi componente: germenele, coajă (tărâţele) şi endosperma (miezul); pâinea albă este făcută exclusiv din făină de miez de cereale, pâinea neagră conţine şi un procent de tărâţe, iar cea integrală le conţine pe toate. Din acest motiv, cantitatea de minerale, fibre şi vitamine variază pentru cele 3 tipuri de pâine…la fel şi gustul.Sfat: Ai grijă ca tipul de pâine neagră consumat să nu fie obţinut cu ajutorul coloranţilor de tip caramel, meniţi să păcălească un ochi nu foarte format.
De ce nu precizeaza nimeni faptul urmator : pentru a obtine o paine neagra sau/si integrala bine crescuta toti producatorii adauga gluten care e toxic daca e consumat in cantitate mare. La fel este valabil pentru lipii si tot felul de produse de panificatie cu faina integrala. Cu cat o paine are are mai multa faina integrala cu atat are mai mult gluten artificial ( adica obtinut prin procese specifice) , altfel painea nu creste. De aceea pe eticheta la ingrediente unii scriu la sfarsit " Contine gluten si soia sau alte produse care sunt potential toxic in cantitate mare". La faina alba nu trebuie sa mai adaugi gluten sau oricum foarte putin pentru el exista in faina si painea va creste bine. Dar cum azi toti cautam paine bine crescuta si frumoasa iata ca producatorii produc dar cu ce pret pentru sanatate. Deci in concluzie painea neagra nu e asa de laudat. Daca facem noi acasa paine cu faina neagra sau integrala si faina aceea e obtinuta la o moara care face numai faina curata fara alti componenti, da, putem spune ca articolul e valabil .
Scrieti despre paine neagra sau paine integrala? Este gresit daca se crede ca e acelasi lucru. In caz ca nu stiti este o foarte mare diferenta.Studiati inainte sa induceti in eroare!