Studiu. De ce ar trebui să mănânci usturoi crud
Te-ai confruntat în ultima vreme cu tot felul de probleme digestive, de la balonare, constipație sau tranzit intestinal lent?
Este posibil ca microbionul tău intestinal, format din miliarde de bacterii benefice pentru digestie, să fie afectat.Cercetările efectuate în ultimii ani au arătat că bacteriile benefice care trăiesc în sistemul nostru digestiv, cunoscute drept probiotice, sunt extrem de importante nu doar pentru digestie, ci și pentru întreaga sănătatea a organismului. Oamenii de știință au descoperit că aceste bacterii au un rol major în absorbția nutrienților în intestine, în procesul de digestie, dar și în buna funcționare a sistemului imunitar. Mai mult decât atât, dezechilibrul florei intestinale a fost asociat cu creșterea în greutate sau depresia.
Pentru ca bacteriile "bune" să se mențină la un nivel adecvat, este necesar să incluzi în dieta ta alimente care conțin fibre, precum fructe, legume sau cereale integrale, cunoscute drept prebiotice.
Potrivit unui studiu efectuat în 2018 la Universitatea Kings College din Londra, anumite fibre prebiotice din unele alimente sunt mai benefice decât altele. Iar printre acestea se află usturoiul.
Deși nu ar părea o idee prea bună să mănânci usturoi dacă te confrunți cu probleme digestive, specialiștii susțin că acest condiment cu aromă intensă este alegerea potrivită.
Cercetătorii au descoperit că usturoiul conține o cantitate mare de inulină, un tip de carbohidrat nedigerabil cunoscut drept "fibră funcțională" care hrănește bacteriile benefice din sistemul digestiv. Practic, inulina acționează ca un combustibil pentru ca acele bacterii să-și facă cât mai bine treaba, ceea ce îmbunătățește funcțiile sistemului digestiv.
Potrivit studiului citat de purewow.com, usturoiul stimulează creșterea numărului de bacterii benefice (în special a bifidobacteriilor) din intestine și în același timp previne dezvoltarea bacteriilor nocive care duc la apariția diverselor afecțiuni.
De asemenea, usturoiul conține antioxidanți, are efect antimicrobian și anticancerigen și în același timp ar putea preveni afecțiunile cardiace.
În ceea ce privește efectul său anticancerigen, cercetătorii au descoperit că usturoiul poate reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer. "Diverse studii asupra populației au arătat o asociere între consumul de usturoi și scăderea riscului anumitor tipuri de cancer printre care cancerul de stomac, colon, esofag, pancreas și sân", potrivit specialiștilor Institutului Național de Cancer (NIH) din Statele Unite.
"Efectele protectoare ale usturoiului ar putea proveni din proprietățile sale antibacteriene sau din capacitatea sa de a bloca formarea de substanțe care cauzează apariția cancerului", mai spun specialiștii NIH, potrivit draxe.com.
Un alt efect pozitiv al usturoiului este acela de a reduce hipertensiunea arterială. Un alt studiu publicat în anul 2014 a arătat că extractul de usturoi poate reduce tensiunea arterială în cazul hipertensivilor într-un mod similar medicamentelor pentru hipertensiune. Cercetătorii susțin că polisulfurile din usturoi determină deschiderea și lărgirea vaselor de sânge, ceea ce reduce tensiunea arterială.
Dar pentru a beneficia de toate efectele pozitive ale usturoiului și de proprietățile sale prebiotice, acesta ar trebui consumat crud, susțin cercetătorii englezi. Prin urmare, include usturoiul crud în rețetele tale, precum în dressinguri pentru salate, în sosuri sau sub formă de mujdei care să însoțească diverse preparate culinare.
Pe de altă parte, nu este recomandat să exagerezi. Echilibrul este cheia succesului în orice, inclusiv în alimentație. Prea mult usturoi ar putea avea efecte secundare nedorite. De asemenea, evită consumul cățeilor de usturoi întregi, așa cum este promovat în diverse diete sau tratamente naturiste care nu au nicio bază științifică.