Specialistii sustin ca daca adaugi cateva picaturi de lamaie in ceai (fie el verde, albastru sau negu), creste capacitatea organismului de a asimila antioxidantii.
Ideal in curele de slabire, ceaiul imbina beneficiile cu placerea. "Acesta este motivul pentru care o ceasca de ceai trebuie sa fie un moment de rasfat", spune Anne Dufour.
Daca este vorba despre ceaiurile verzi si negre, regulile de preparare ale ceaiului sunt foarte importante. Ceaiul iti va darui toata aroma lui doar daca va fi corect preparat. De exemplu, ceaiul negru este mai putin pretentios decat cel verde sau cel albastru, unde apa trebuie sa aiba o anumita temperatura.
Ceaiurile de plante si cele medicinale au si ele reguli de preparare stricte pe care trebuie sa le respecti, pentru ca doar in acest mod ai posibilitatea de a "scoate" toate beneficiile din plante. Decoctul nu este tot una cu infuzia, iar cantitatea de apa si de planta trebuie respectata, pentru ca ceaiul sa aiba gust, aroma si eficienta, daca este vorba de cele medicinale.
1. Nu toate ceaiurile se prepara la fel. Ceaiurile verzi se prepara cu apa in jur de 75-80 de grade, iar cel negru cu apa la 90 de grade. Ceaiurile tari (negre), trebuie lasata sa infuzeze 1-2 minute, in timp ce varianta verde, mai fina, are nevoie de 3-4 minute. Timpul de infuzare scade daca folosesti o cantitate mai mare de ceai. 2. Infuzia este cea mai folosita metoda. Infuzia se obtine prin oparirea plantei cu apa. Trebuie folosit doar un vas cu smaltul perfect intreg. Timpul de infuzare este specific fiecarui tip de ceai. Unele plante se pot prepara doar prin infuzie deoarece prin fierbere principiul lor activ dispare. Teiul, musetelul, menta se prepara doar prin infuzie, la fel si ceaiul verde si negru.3. Decoctul este procedeul prin care planta se amesteca cu apa rece, apoi totul se pune la fiert, un anumit interval de timp. Decoctul se strecoara si eventual se completeaza cu apa calda. Frunzele, florile se fierb 10 - 15 minute, iar cojile si radacinile 30 - 40 de minute. 4. La fel de importanta ca planta si calitatea acesteia este si apa. Cea mai buna este apa cu pH7. 5. Respecta indicatiile de preparare in ceea ce priveste cantitatea de planta si de apa.6. Nu folosi pentru fierberea apei de ceai decat un vas curat, care are exclusiv aceasta destinatie. Nu amesteca in ceai cu nimic metalic, pentru ca savoarea acestuia se va altera. Foloseste instrumente de lemn (de bambus) sau linguritele de portelan.7. Vasul in care se infuzeaza ceaiurile negre si verzi nu se spala. Se clatesc cu apa calda si atat. Nu folosi detergent sau alte produse de curatat. Depunerile de pe peretii vasului sunt garantia unui ceai special.
Ideal in curele de slabire, ceaiul imbina beneficiile cu placerea. "Acesta este motivul pentru care o ceasca de ceai trebuie sa fie un moment de rasfat", spune Anne Dufour.
Cele sapte reguli de preparare a ceaiului
Daca este vorba despre ceaiurile verzi si negre, regulile de preparare ale ceaiului sunt foarte importante. Ceaiul iti va darui toata aroma lui doar daca va fi corect preparat. De exemplu, ceaiul negru este mai putin pretentios decat cel verde sau cel albastru, unde apa trebuie sa aiba o anumita temperatura.
Ceaiurile de plante si cele medicinale au si ele reguli de preparare stricte pe care trebuie sa le respecti, pentru ca doar in acest mod ai posibilitatea de a "scoate" toate beneficiile din plante. Decoctul nu este tot una cu infuzia, iar cantitatea de apa si de planta trebuie respectata, pentru ca ceaiul sa aiba gust, aroma si eficienta, daca este vorba de cele medicinale.
1. Nu toate ceaiurile se prepara la fel. Ceaiurile verzi se prepara cu apa in jur de 75-80 de grade, iar cel negru cu apa la 90 de grade. Ceaiurile tari (negre), trebuie lasata sa infuzeze 1-2 minute, in timp ce varianta verde, mai fina, are nevoie de 3-4 minute. Timpul de infuzare scade daca folosesti o cantitate mai mare de ceai. 2. Infuzia este cea mai folosita metoda. Infuzia se obtine prin oparirea plantei cu apa. Trebuie folosit doar un vas cu smaltul perfect intreg. Timpul de infuzare este specific fiecarui tip de ceai. Unele plante se pot prepara doar prin infuzie deoarece prin fierbere principiul lor activ dispare. Teiul, musetelul, menta se prepara doar prin infuzie, la fel si ceaiul verde si negru.3. Decoctul este procedeul prin care planta se amesteca cu apa rece, apoi totul se pune la fiert, un anumit interval de timp. Decoctul se strecoara si eventual se completeaza cu apa calda. Frunzele, florile se fierb 10 - 15 minute, iar cojile si radacinile 30 - 40 de minute. 4. La fel de importanta ca planta si calitatea acesteia este si apa. Cea mai buna este apa cu pH7. 5. Respecta indicatiile de preparare in ceea ce priveste cantitatea de planta si de apa.6. Nu folosi pentru fierberea apei de ceai decat un vas curat, care are exclusiv aceasta destinatie. Nu amesteca in ceai cu nimic metalic, pentru ca savoarea acestuia se va altera. Foloseste instrumente de lemn (de bambus) sau linguritele de portelan.7. Vasul in care se infuzeaza ceaiurile negre si verzi nu se spala. Se clatesc cu apa calda si atat. Nu folosi detergent sau alte produse de curatat. Depunerile de pe peretii vasului sunt garantia unui ceai special.
cineva a pus o intrebare despre cojile de portocale etc. dar nici lui nici altora nu li s a oferit nici un raspuns deocamdata
Eu personal am cautat atat de mult timp sa gasesc ceva care sa fie bine informat, sa aibe exact ce caut, in detaliu si bine scris. Eram de-a dreptul saturata de toate aburelile si cuvintele extra pe care toata lumea le tot toarna si zic, uite ia articol! Dar cu toate astea tot vizitam toate comunitatile feminine, intr-un fel si acum ma amuza unele articole. Dar am gasit intr-un final exact ce cautam, informatii pertinente, cu feedback de la autori si un grad ridicat de interactivitate... asa ca, daca chiar cautati ceva ok sa cititi, www.lifestory.ro s-ar putea sa aiba exact ce cautati.
va rog sa-mi spuneti ceaiul de coji de portocale ,daca este sanatos ,si pt ce? va multumesc
Buna Am gasit acest articol tare interesant. Eu am o problema. In locul unde tin cutiile cu ceai imi tot apar niste gandacioi ( zburatori/ de culoare maro/ negrii). Mentionez ca tin toate aceste ceaiuri undeva in preajma aragazului. Aveti idee daca asta este cauza aparitiei acestor gandacei? Cum pot scapa de ei?
Exista in hypermarketuri ceai verde varsat, in pungi marisori/100 g, la preturi de 2-4 lei. De baut eu beau de ani de zile 2-3 cani pe zi si ma simt excelent , ce va doresc si voua de 8 martie
salut! apreciez articolul foarte tare, a fost o idee buna sa ne spuneti cateva din secretele prepararii ceaiului. eu am probleme cu rinichii si beau si apa dar si ceaiuri foarte multe: afine, fructe de padure, cozi de cirese. acum beau ceai de portocale si un ceai pentru pastrarea imunitatii din pacate la pliculete, personal cred ca adevaratele ceaiuri sunt cele "varsate", nu am foarte mare incredere in ce se pune la pliculete.poate acesta s afie un viitor subiect:ceaiul la pliculet sau nu?.oo primavara frumoasa si sanatoasa!
Buna tuturor!Si eu beau foarte mult ceai(verde sau din plante,mai putin negru).Insa pana de curand am incetat sa mai beau ceai verde foarte des (beam zilnic cate o cana,de cele mai multe ori 2 cani,uneori chiar 3) deoarece am avut dureri mari de inima.Am inteles de la prieteni ca ceaiul verde nu trebuie baut in cantitati atat de mari deoarece provoaca palpitatii inimii. Eu beam mult ceai verde deoarece nu beau deloc cafea, astfel il foloseam nu doar pt a ma trezi in special dimineatza,dar si pt ca este foarte bun pt organism.Acum am redus ceaiul verde la maxim 2 cani pe luna,uneori chiar una si beau mai mult ceai din plante. O zi frumoasa sa aveti!
buna ziua. eu beau ceai verde zilnic. exista o cantitatea recomandata pe zi?
in urma unor probleme de sanatate am inceput ca consum cam 2-3 l de ceai pe zi de aprox 3 ani de zile....am mai auzit ca nu e bine sa bem totusi asa de mult ceai pe o perioada indelungata si ca ar trebui sa facem si pauze...este adevarat?
foarte multe am aflat despre ceai,din acest articol:))mai nou am observat ca se practica, sa mergem la un ceai,nu la o cafea,se pare ca e o micuta afacere...e buna ideea! la cat mai multe cani pe zi,sigur nu strica un ceai fierbinte la temperaturile astea scazute.SANATATE!
Am uitat cit este de bun si de sanatos.Va multumesc ca mi ati adus aminte.eu mai fac ceai si din coji de nuca,de sunatoare.Acum beau ceai verde,e foarte bun si ma desintoxica de toate toxinele.nu stiam ca e bine sa l pui in apa rece si sa-l lasi de seara pina dimineata,cred ca e mult mai eficace.NUMAI BINE.
Buna! Foarte interesant articolul! Eu beau ceai in fiecare dimineata si seara[cu 1 ora inainte de culcare] si trebuie sa spun ca intr`adevar ma simt mai bine si parca e o periuta ca cea de dinti care te curata prin interiorul organismului;))...E foarte bun;)
Daca iti prepari ceaiul din cojile portocalelor pe care tocmai le-ai consumat TOCMAI iti INTRODUCI IN ORGANISM O foarte mare cantitate de CHIMICALE. Portocalele din comert sunt acoperite cu o pelicula care le felreste de mucegaiuri, de alterari. Este EXTREM DE NOCIVA pentru organism. In supermarketuri se gasesc ceaiuri poloneze precul BELSINA, CELMAR care au preturi accesibile...DUpa cate imi amintesc sunt destule marci de ceaiuri verzi romanesti la pliculete cu preturi foarte accesibile. NU au nici un fel de aroma adaugata , deci avem astfel garantia ca sunt naturale. De asemenea, in plafar sunt pungi de 100g ceai verde inscriptionate cu caractere chinezesti la cca 3,5- 4 lei. TE tine cel putin o luna o astfel de punguta.
Ca sa se pastreze proprietatea plantelor, ele nu trebuie fierte si nici apa pentru infuzie nu e bine sa fie prea fierbinte, ci doar calda. Bineinteles ca trebuie lasate mai mult, cca 30 min. Insa cel mai valoros ceai este prin lasarea plantelor la inmuiat in apa rece de seara pana dimineata. Sanatate!
intradevar este f....,bun si asi bea mai tot timpul ceai in loc de cafea numai ca nu prea am o situatie financiara prea buna si nu dispun tot timpul de bani ca sa pot sa imi cumpar maiales ca mai am si doi baietei.spunetimi va rog ce fel de ceai asi putea consuma mai pe situatia mea daca ma intalegeti ce vreau sa spun.miasi dori un ceai verde dar cred ca este vam scump ma gandesc.eu consum ceai de tei sau coji de portocale este bun? datimi va rog un raspuns va rog
Multumesc! Imi pare bine ca articolul a fost pe placul vostru. Ce altceva ati vrea sa cititi? Astept dorintele voastre. Toate cele bune.
Asteptam un articol despre ceai. Sunt o mare bautoare de ceai si de obicei ma interesez si de proprietatile plantelor pe baza carora este facut. Astept si continuarea.
Foarte interesant articolul. Am mai invatat cate ceva.