Trăiască berea! Femeile au inventat-o, bărbații o consumă
Consumul de bere a fost corelat aproape mereu cu bărbații, încât este ușor să uităm că femeile au inventat berea. Berea a fost inventată acum 5.000 de ani. În prezent, percepția este că bărbații sunt principalii băutori ai berii, însă la început această băutură era corelată cu femeile. Iată de ce!
Conform istoriei, femeile au inventat berea
Prima rețetă a berii scrisă este considerată a fi Imnul lui Ninkasi, în 1800 înainte de Hristos. Ninkasi era zeița sumeriană a berii, iar sumerienii au fost printre primii care au lăsat dovezi ale acestei băuturi. Berea a existat înaintea acestei rețete. Arheologii au dezvăluit că primul consum de băuturi fermentate ar fi avut loc cu aproximativ 9.000 de ani în urmă, iar primele semne ale berii cu aproximativ 4.000 de ani în urmă. Multe persoane cred că berea a determinat trecerea de la paleolitic la civilizația neolitică, atunci când vânătorii au realizat că trebuie să se stabilească într-un singur loc pentru a recolta în mod fiabil cereale.
La început, berea era în sarcina femeilor
Sumerienii și egiptenii slăveau zeițele berii și asociau berea cu femeile. În plus, pe lângă Ninkasi, sumerienii o aveau și pe Kubaba. Aceasta a fost singura femeie din lista regilor sumerieni care și-a câștigat rolul de conducător nu prin naștere, ci prin munca sa de a face berea. Egiptenii se închinau zeiței berii numită Menqet și o sărbătoreau pe fiica zeului soarelui Ra, Sekhment, a cărei sete de sânge era calmată de bere.
Potrivit mitologiei egiptene, Menqet era zeița berii. Chiar și când berea a devenit un produs de vândut, femeile au rămas la conducere. În Codul Babilonian al lui Hamurabi din Mesopotamia, unul dintre primele seturi de legi scrise de civilizație, exista o dovadă a autorității femeilor în bere.
În jurul secolului al V-lea, femeile produceau un volum mare de bere pentru familiile lor și aveau adesea și un surplus, așa că anunțau când aveau bere de vânzare, prin plasarea unei mături deasupra ușii. Aceste femei stăteau uneori în intersecții pentru a face publicitate, purtau pălării înalte și aveau pisici care să alunge rozătoarele care stricau recoltele de cereale. Unele femei chiar făceau o variantă nefinisată a unui bar în casele lor.
Corelația berii cu femeile a fost schimbată cu o corelație cu bărbații în timpul dezvoltării breslelor de bere. Cea mai veche breaslă a fost înființată în Londra, în jurul anului 1200 și au existat mai multe până în 1500. Au început să fie făcute reguli pentru modul în care se prepară berea, iar utilizarea hameiului a devenit tot mai răspândită, astfel încât berea să reziste mai mult timp și să poată fi făcute cantități mai mari, care să fie trimise în diferite orașe și chiar țări. Berea se răspândea din ce în ce mai mult.
Deși începuse sfârșitul dominării femeilor la capitolul fabricării berii, se crede că tot o femeie a fost cea care a scris prima despre proprietățile științifice ale berii în secolul al XII-lea.
Atunci când berea a ajuns o afacere importantă cu un comerț de import / export, nu a mai fost la nivelul locuințelor. Pe lângă bresle, oficialii guvernamentali au stabilit reguli pentru a profita de puterea de vânzare a berii. Revoluția industrială a îmbunătățit în continuare eficiența producerii și transportului berii la nivel mondial. Până în secolul XX, producția de bere și consumul de bere ajunseseră în mânile bărbaților. Iar berea a ajuns cunoscută ca băutura bărbaților, pentru că începuse să fie produsă de aceștia. Munca femeilor din producția berii a dispărut, iar femeile aveau o nouă imagine. Dintr-o dată, nu mai era atât de bine privit ca o femeie să bea o bere.