Un ou pe zi scade riscul de a face diabet zaharat de tip 2
Ouăle sunt un aliment controversat pentru diabet, deoarece au un conținut bogat de colesterol. Dar acestea oferă și o multitudine de beneficii nutriționale care ajută la reducerea riscului de a face diabet zaharat de tip 2 și stabilizează afecțiunea în cazul pacienților care o au deja. Un nou studiu sugerează că un ou pe zi este formula magică pentru a beneficia de calitățile acestor alimente.
Orientările actuale sugerau limitarea la 3 ouă pe săptămână, dar studiul realizat de o universitate din Finlanda spune că oamenii ar trebui să consume un ou pe zi.
Cum poate influența consumul unui ou pe zi apariția diabetului zaharat de tip 2?
Studiile au înclinat în ambele direcții. Dar noul studiu controversat spune că, atunci când vine vorba de micșorarea riscurilor, ouăle sunt un aliment bun. Participanții la studiu au fost bărbați. Cei care au mâncat un ou zilnic au avut un anumit profil lipidic în sângele lor, care este comun în rândul bărbaților care nu dezvoltă niciodată boala. Dieta este crucială pentru persoanele cu diabet de tip 1 și de tip 2.
Persoanele cu diabet de tip 1 nu pot produce insulină, care este esențială pentru a regla nivelul glucozei din organism. În cazul diabetului zaharat de tip 2, nu este produsă suficientă insulină sau organismul nu răspunde bine la insulină, ceea ce înseamnă că aceste persoane au o reglare deficitară a glucozei.
Asociația Americană a Diabetului este de părere că ouăle sunt bune și le recomandă persoanelor cu diabet zaharat să le consume. Fiecare ou conține aproximativ 0,5 grame de carbohidrați, care ar trebui să țină glicemia sub control. Ouăle au și un conținut bogat de potasiu, care este bun pentru inimă deoarece menține în limitele normale nivelul de sodiu și cel de biotină. Ouăle au și un conținut scăzut de calorii și sunt versatile, ceea ce le face perfecte pentru diferite rețete.
Care este vestea proastă? Ouăle conțin 187 de miligrame de colesterol, iar recomandările oficiale indică o limită de 200 de miligrame de colesterol pe zi în cazul pacienților cu diabet zaharat. Există și unele dovezi conform cărora consumul ridicat de ouă crește riscul de apariție a diabetului zaharat în cazul persoanelor care nu au afecțiunea. Ouăle au și un conținut bogat de proteine, aproximativ șapte grame per ou, aspect care este din nou controversat. În momentul în care consumi prea multe proteine, corpul le transformă în glucoză. De fapt, chiar și noul studiu a descoperit că unii dintre participanți aveau anumiți compuși biochimici în sânge care cresc riscul afecțiunii.
Autorii noului studiu realizat de Universitatea din Finlanda de Est și publicat în revista Molecular Nutrition and Food Research spun că verdictul este încă neclar. Dar, în cele din urmă, dacă nu exagerezi când vine vorba de consumul de ouă, acestea pot oferi unele beneficii în moderație. Concluzia acestora este că ar trebui să mâncăm un ou pe zi. Deși este prea devreme pentru a trage concluzii cauzale, avem câteva indicii cu privire la anumiți compuși din ouă, care pot avea un rol în dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2, conform autorului studiului, Stefania Noerman.
Este nevoie de mai multe investigații detaliate cu modele de celule și studii de intervenție pentru oameni, care folosesc tehnici moderne, pentru a înțelege cu adevărat mecanismele din spatele efectelor fiziologice ale aportului de ouă.
Dacă suferi de diabet zaharat, ia în considerare ouăle poșate pentru a elimina alte grăsimi, cum ar fi uleiul sau untul. Dacă vrei să faci o omletă, poți folosi mai mult albușul, deoarece colesterolul din ouă este în principal în gălbenuș. Există și unele studii care au ajuns și la concluzia că nu este dăunător colesterolul alimentar.