Zahărul de cocos, mai sănătos decât cel rafinat. Care sunt beneficiile pentru sănătate
Are un indice glicemic scăzut şi nu generează o creştere bruscă a glicemiei. În plus, conţine numerooase vitamine şi minerale esenţiale pentru organism.
Zahărul din nucă de cocos este o alternativă potrivită pentru zahărul alb rafinat sau cel brun din comerţ. Îl poţi folosi pentru a îndulci ceaiul, cafeaua, dar şi pentru dulciuri. Spre deosebire de zahărul rafinat din supermarket, acesta îşi păstrează toţi nutrienţii intacţi şi nu are un impact atât de puternic asupra pancreasului.
Ce trebuie să ştii despre zahărul din nucă de cocos
- se obține din nectarul florilor de nucă de cocos. Nectarul dulce este evaporat la temperaturi scăzute până devine un caramel gros, după care este uscat şi măcinat până devine pudră cristalizată
- este folosit în Asia de câteva mii de ani. Palmierul de cocos este cunoscut în Filipine sub denumirea de “copacul vieţii”
- nu este albit şi nici rafinat, tratamente care sunt aplicate zahărului din comerţ
- conţine potasiu, zinc, fier și vitaminele B1, B2, B3 şi B6
- îl poţi folosi pentru a îndulci cafeaua sau ceaiul, dar şi pentru a prepara dulciuri
- are un gust uşor caramelizat.
Beneficiile zahărului din nucă de cocos
1.Are vitamine şi minerale esenţiale pentru organism şi acestea sunt intacte, deoarece nu este supus unui tratament chimic.
2.Nu suprasolicită pancreasul, deoarece are un indice glicemic cu 10 procente mai mic decât cel din trestie sau sfeclă şi se absoarbe lent în corp. Astfel, pancreasul eliberează treptat insulina care este necesară pentru a controla concentraţia de glucoză din sânge.
3. Este o opţiune bună pentru diabetici, deoarece are un indice glicemic scăzut (30), spre deosebire de zahărul obişnuit care are un indice glicemic ridicat (80). Astfel că, stabilizează nivelul zahărului din sânge. Un indice glicemic şi mai scăzut decât zahărul din nucă de cocos au următoarele: extractul de stevia (0), xylitol (7), siropul de agave (15-30) şi siropul din orez brun (25). Însă, xylitolul şi siropul de agave sunt foarte procesate, iar stevia şi siropul din orez brun nu se potrivesc şi pentru dulciurile coapte.
4. Poate să fie folositor persoanelor care ţin dietă, deoarece are calorii mai puţine decât zahărul obişnuit.s
Zahărul din nucă se cocos se găseşte în magazinele naturiste şi costă în jur de 30 de lei o pungă de 500 de grame.