Un film lansat în 1947 prezice șocant de precis tehnologiile moderne de comunicare și dependența pe care acestea o provoacă.
Oameni folosind dispozitive mobile în timp ce stau la o cafea sau conducând mașini dotate cu ecrane pe care rulează imagini de televiziune. Astăzi vedem peste tot așa ceva, numai că aceste scene sunt, de fapt, dintr-un film francez din 1947!
Pelicula intitulată "Télévision: Oeil de Demain" ("Televiziunea: Ochiul de mâine") nu doar că prezice mai multe tehnologii din zilele noastre, dar anticipează perfect și comportamentul oamenilor care le folosesc.
Filmul de patru minute arată oameni care folosesc dispozitive mobile dotate cu ecrane și cu antenă, pe care sunt transmise imagini televizate, citesc notificări în timp ce călătoresc cu trenul și redau chiar și un accident auto produs de un șofer a cărui atenție este ditrasă de imaginile urmărite pe ecranul de la bord. Toate acestea se întâmplă în 1947, când trenul e tras de o locomotivă cu aburi, mașinile din film sunt modele de epocă, iar ținutele oamenilor sunt în ton cu vremurile.
Filmul alb-negru lansat după încheierea Celui De-al Doilea Război Mondial este bazat pe un eseu scris de René Barjavel și produs de J.K. Raymond-Millet, scrie Daily Mail.
Deși vizionarul Barajavel nu a prevăzut corect apariția telefoanelor inteligente așa cum arată acestea acum, el a descris perfect comportamentul utilizatorilor. Producția a fost realizată cu mai bine de 70 de ani în urmă, însă imaginile arată mai mulți oameni care nu-și pot lua ochii de la ecranele dispozitivelor mobile.
Filmul descrie un moment din viitor în care ziarele nu vor mai fi citite pentru că toată lumea va avea informația într-un aparat pe care îl țin în palmă. Camera se îndreaptă apoi spre o cafenea dintr-un oraș, unde o femeie îmbrăcată într-o rochie tipică pentru acei ani stă singură la masă. Ea scoate din geantă un dispozitiv mobil și începe să îl folosească.
O altă scenă arată doi bărbați care se ciocnesc în timp ce merg privind spre aparatele pe care le țin în mână. Iar o altă persoană este atât de distrasă de ecranul la care se uită, încât stă în mijlocul unei străduțe, blocând trecerea unei mașini.
Deși dispozitivele seamănă mai mult cu niște minitelevizoare portabile, ele prefigurează destul de fidel smartphone-ul omniprezent din zilele noastre. Aparatele din film au antene retractabile care amintesc de primele telefoane mobile. În film se poate vedea și un șofer care conduce un automobil de epocă în timp ce pe ecranul din bord rulează un film. Șoferul privește imaginile și din neatenție ratează o curbă, intrând cu mașina într-un copac de pe marginea șoselei.
La sfârșitul filmului este prezentat un cuplu aflat în patul din dormitor. Bărbatul nu reușește să adoarmă și pare să activeze o hologramă cu o femeie care dansează, în timp ce soția lui doarme lângă el.
"Deși munca lui Raymond-Millet a fost uitată astăzi, filmul lui s-a bucurat de atenție pe bloguri și pe forumurile de internet, unde pelicula a fost aplaudată pentru că prezice prezentul, dovedind, așa cum a scris un comentator, că acum '60 de ani smartphone-urile existau deja", a declarat Anne-Katrin Weber, istoric de televiziune la Universitatea din Lausanne.
Foto: Daily Mail