Joi seara, In parc, la Godot: Mihai Eminescu + Veronica Micle = love
Rolurile lui Mihai Eminescu si Veronica Micle vor fi jucate joi seara, de la ora 19, la Godot Cafe-Teatru (str. Blanari nr. 14), de actorii Istvan Teglas si Rodica Lazar in spectacolul In parc, regia Radu Iacoban.
Textul, scris de acelasi Radu Iacoban, este fictiv dar bazat fapte reale, cunoscute din scrierile epocii si din corespondenta dintre cei doi.Poeta Veronica Micle, nascuta Campeanu (22 aprilie 1850 - 3 august 1889), este cunoscuta publicului larg in special datorita iubirii care a legat-o de Mihai Eminescu.
La 14 ani se casatoreste cu Stefan Micle, 43 de ani, fostul ei profesor si apoi rector al Universitatii din Iasi. Pe Mihai Eminescu il cunoaste la Viena, unde Veronica ajunge pentru tratamentul unei boli de piele. Amandoi aveau 22 de ani. Ea era deja casatorita de opt ani si avea doi copii. Incepe o relatie cu suisuri si coborasuri, care se reia dupa moartea sotului Veronicai, in 1979.
Fragment din piesa In parc:
Mihai: (dupa un mic suspin) Iti mai aduci aminte cand ne-am cunoscut?
Veronica: O nu, te rog, nu!
Mihai: Iti amintesti?
Veronica: Da, Mitule, sigur ca imi amintesc.
Mihai: Ahhhh, acele vremuri apuse si uitate. Viena. Anul era 1872. Soare. Cu dinti. Amandoi cautam ceva. Tu cautai sa-ti tratezi eczema, iar eu imi cautam inspiratia. Vagabondam pe strazi ca un catel dupa mancare s-apoi te-am zarit. Pe o banca, in Schonbrunn, imbracata intr-o rochie al carui doliu nici pana azi nu am putut sa-l inteleg. M-am apropiat de tine si ti-am spus: Entschuldigung, wo ist die nächste Toilette bitte? Si tu ai suras si m-ai indemnat sa folosesc un copac din parc. A fost cea mai frumoasa zi din viata mea.
Textul din piesa In parc se bazeaza pe o intamplare reala, cearta pe care, intr-un acces de gelozie, Mihai Eminescu a starnit-o acasa la Titu Maiorescu, cu ocazia Craciunului din 1881. Se pare ca Eminescu chiar l-a bruscat pe prietenul sau, I.L. Caragiale, din cauza unei relatii pe care acesta din urma ar fi avut-o cu Veronica Micle. (sursa Wikipedia)
Regizorul si scenaristul piesei, Radu Iacoban spune: „Pentru In parc s-a facut niscaiva research deoarece faptele reale sunt intotdeauna cea mai buna trambulina pentru imaginarea unor situatii dramatice. Cearta dintre Eminescu si Micle acasa la Titu Maiorescu chiar s-a intamplat. Ce nu s-a intamplat a fost discutia dintre cei doi, la 6 dimineata in Copou :).”
Pe langa rolurile Veronicai Micle si al lui Mihai Eminescu, cei doi actori vor interpreta joi seara, la Godot, inca trei perechi din alte trei epoci diferite, in planuri diferite. Rodica Lazar si Istvan Teglas vor juca, pe rand, rolurile unor cupluri de personaje pe cat de neasteptate, pe atat de diferite: Regele Ferdinand si Mita Biciclista, criminalul in serie Ramaru si Mihaela, precum si un El si o Ea din perioada actuala.
Joi, 16 octombrie, in acelasi timp cu piesa In parc de la Godot Cafe-Teatru (str. Blanari nr. 14), la festivalul Comedy Cluj se va juca o alta piesa a lui Radu Iacoban, Carpathian Garden.
Ambele spectacole, atat In parc cat si Carpathian Garden, au participat in perioada 22-28 septembrie la Festivalul de Teatru “Butterfly Effect” 2014, de la Galati.
Data: joi, 16 octombrie
Ora de incepere: 19.00
Locul: Godot Cafe-Teatru (str. Blanari nr. 14)
Durata spectacolului: o ora si zece minute
Pretul biletului: 30 de lei
Rezervari: 021.31.61.682, 0736.414.244
Textul si regia: Radu Iacoban
Cu: Rodica Lazar si Istvan Teglas
Scenografia: Mihaela Ularu
Afis: Ana Maria Moldovan
---------------------------------
Rodica Lazar, alias Veronica Micle
Scurta biografie
Absolventa a Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, sectia Arta actorului, la clasa profesorului Gelu Colceag, Rodica Lazar este actrita a Teatrului Bulandra din Bucuresti. Pe aceasta scena a jucat roluri precum: Ioana din Cealalta moarte a Ioanei d'Arc, de G. Tsanev, Catarina din Imblanzirea scorpiei, de W.Shakespeare, Beba din Noaptea asasinilor, de J.Triana, Maria din Oferta de serviciu, de Lia Bugnar, Pustoaica din Roberto Zucco, de B.M. Koltes, Sonia si Aliona din Crima si pedeapsa, dupa F.M. Dostoievski. In anul 2009 a facut parte din distributia spectacolului Anatomie. Titus. Caderea Romei, regia: Alexandru Darie, prezentat la Teatrul Sazan din Shinjuku, Tokyo.
A debutat in cinematografie in anul 2002, in filmul Amen, in regia lui Costa Gavras. In 2003 era patroana unei cafenele in filmul francez filmat in Romania, Une place parmi les vivants, in 2004 era ofiter de politie in filmul pentru televiziune Sex Traffic. In 2005 a jucat in productia americana The French Revolution (Maria Antoaneta) si a fost distribuita in rolul Laura Serban din Moartea Domnului Lazarescu, iar in 2006, in Mafalda di Savoia (Fraulein Fielher). A avut, de asemenea, rolul Teller in Tinerete fara tinerete, regia F.F. Coppola.
Cea mai recenta aparitie este cea din Principii de viata, in regia lui Constantin Popescu, prezentat la Festivalul de Film de la San Sebastian, Spania, sectiunea Zabaltegi.
Istvan Teglas, alias Mihai Eminescu
Scurta biografie
Istvan Teglas a absolvit in 2004 Universitatea de Arta Teatrala, sectia Actorie, la Targu Mures. Este actor si dansator. Primul rol l-a jucat in clasa a doua, la un bal mascat. Era rolul unui lup.
Cele mai importante spectacole ale sale sunt:
- Evantaiul, de Carlo Goldoni, regia: Csaba Kiss - Teatrul Studio, Budapesta (Ungaria)
- Parazitii, de Marius von Mayenburg, regia: Sorin Militaru - Teatrul 74, Targu-Mures
- Bal, spectacol de teatru dans, regia: Yvette Bozsik (Ungaria) - Teatrul National de Opereta, Bucuresti
- O vara fierbinte pe Iza, regia: Mihai Maniutiu, coregrafia: Vava Stefanescu - Teatrul National, Cluj Napoca
- Logodna, spectacol experimental, regia: Anca Mihut, Opera Nationala, Bucuresti
- Urban Kiss, spectacol de teatru-dans, regia si coregrafia: Razvan Mazilu, Teatrul National de Opereta
- Corp si anti-Corp, spectacol de miscare, regia si coregrafia: Andreea Novac
Radu Iacoban - actor, regizor, scenarist
Scurta biografie
Radu Iacoban a absolvit UNATC in 2005, sectia Arta actorului. Angajat la Teatrul Mic, este o prezenta constanta atat in teatrul de stat, cat si in productii underground.
In film, Radu a colaborat, printre altii, cu Sharon Stone si Andy Garcia in What about love?, a jucat in Zero Theorem, al lui Terry Gilliam si a detinut unul dintre rolurile principale in Amintiri din epoca de aur, segmentul Vanzatorii de aer, in regia lui Cristian Mungiu.
Radu Iacoban a regizat patru spectacole de teatru. Cele mai recente sunt Carpathian Garden, care este totodata si primul text scris de el, si In parc, de la Godot Café-Teatru. Prima piesa regizata a fost (Cu)cuienfrunte, foarte premiata la festivaluri de teatru, urmata de Asta-i tineretea noastra. Anul acesta a prezentat Gala Premiilor Gopo alaturi de Amalia Enache.