Cea de-a doua ediție a celui mai antrenant eveniment cinematografic al toamnei, Bucharest International Dance Film Festival debutează astăzi în capitală.
Evenimentul se desfășoară până pe 13 noiembrie 2016 și propune publicului un program intensiv: scurtmetraje de dans, documentare celebre, prezentări și conferințe ale artiștilor invitați, precum și o expoziție de artă digitală.
Gazdele BIDFF 2016 sunt Centrul Național al Dansului, Universitatea Națională de Muzică, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" București, Galeria Galateca și Club Control.
Coregrafi, regizori de film și artiști vizuali se numără printre invitații celei de-a doua ediții BIDFF. Competiția Oficială va fi jurizată de trei personalități din domeniul coregrafic și vizual. Chris Haring este unul dintre cei mai în vogă coregrafi ai ultimului deceniu, câștigătorul Leului de Aur la Bienala de la Veneția în 2007. De-a lungul timpului, Haring a lucrat cu prestigioase companii de dans din întreaga lume. Arta sa performativă se bazează pe video-dance, cu note science fiction în care corpul este un peisaj cibernetic. Chris Haring va susține și o conferință dedicată laboratorului intern și procesului de creație bazat pe influența rețelelor de socializare asupra omului contemporan.
Artistul, curatorul și regizorul de teatru și dans contemporan Claudia Hart vine la București în calitate de membru al juriului Competiției Oficiale BIDFF 2016. Hart va susține și o prezentare despre crearea corpurilor avatar în performance-ul contemporan. Creatoare de obiecte media și preocupată de rolul computerului în transformarea valorilor culturale și a ceea ce este “natural” în zilele noastre, Hart își propune de-masculinizarea tehnologiei corporate.
Juriul Competiției Oficiale va fi completat de regizorul american T. M. Rives, autorul documentarului “Rare Birds”, proiectat în închiderea BIDFF 2016.
Festivalul debutează astăzi cu “Intermedia Body”, conferința despre inovație și noile tehnologii în dans, coordonată de Mihaela Kavdanska. Evenimentul are loc la Universitatea Națională de Muzică din București - Sala Auditorium, între orele 12:00 și 16:00, fiind co-organizat de Platforma Avmotional și Centrul de Muzică Electroacustică și Multimedia al UNMB.
Bucharest International Dance Film Festival propune și expoziția internațională “Corpul Digital”- care cuprinde lucrări de artă digitală despre felul în care corpul se adaptează la era haosului informațional. Artiști din Germania, Italia, Finlanda, Marea Britanie și România își prezintă cercetările și demersul artistic prin lucrări care surescitează atât intelectul cât și emoționalul. Cele 9 lucrări selecționate explorează arta video, obiectele scupturale interactive, performance-ul și poemul digital.
Vernisajul va avea loc miercuri, 9 noiembrie, de la ora 19:00 la Galeria Galateca. Expoziția va fi deschisă publicului pe întreaga durată a festivalului.
BIDFF (Bucharest International Dance Film Festival) este produs de Asociația Tangaj Dance și finanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
BIDFF este un proiect cultural finanțat în cadrul programului "București - Orașul In-Vizibil" de către ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București și Primăria Capitalei. Gazdele și partenerii festivalului sunt Centrul Național al Dansului București, Universitatea Națională de Muzică din București - Centrul de Muzică electroacustică și Multimedia, Galeria Galateca, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București, Club Control. Proiectul este susținut de Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac (Ambasada Austriei în București), Ambasada Israelului în România și Ambasada Spaniei în România. Co-organizatorul Intermedia Body este Asociația Avmotional.