Cele mai frumoase romane de dragoste – must read!
Serile lungi de toamnă predispun la lectură și reflecții. Pentru ca experiența livrescă să fie de neuitat, accesorizează unui roman de dragoste o cană cu ceai fierbinte, aromat (portocală, măr și scorțișoară este o combinație miraculoasă).
Cuibărește-te pe fotoliu sau pe pat și intră în lumea cărților pe care ți le recomand cu multă dragoste:
1. Scrisorar – Mihail Șișkin
Scriitorul rus nominalizat la Nobel nu mai are nevoie de nicio introducere. Scrisorar este un roman care va rămâne în istoria literaturii prin temele abordate (iubire, război, umanitate, trăire), dar și prin stilul inconfundabil al scrierii lui Șișkin.
2. Invitația la vals – Mihail Drumeș
Un alt Mihail, de data aceasta un autor al plaiurilor mioritice ne redefinește noțiunea de roman de dragoste cu Invitația la vals. Tudor Petrican și Mihaela Deleanu vor rămâne în amintirea ta, protagoniștii dând viață unei iubiri înduioșătoare.
3. Anna Karenina – Lev Tolstoi
Romanul lui Tolstoi este în mod clar o capodoperă a literaturii universale, surprinzând esența feminității, tumultul și sensibilitatea exacerbată prin personajul Anna Karenina, o femeie care se pierde în propria absolutizare a iubirii romantice.
4. Dama cu camelii – Alexandre Dumas fiul
Romanul Dama cu camelii a fost publicat în 1848, în Paris. Povestea curtezanei Marguerite Gautier a făcut înconjurul pământului, născându-se astfel un roman de dragoste ce s-a impus în topul cărților de dragoste din toate timpurile.
5. La răscruce de vânturi – Emily Brontë
Deoarece Emily a murit la vârsta de treizeci de ani, acest roman este și singurul care-i poartă semnătura. Povestea de dragoste dintre Heathcliff și Catherine mistuie și consumă sufletele celor doi îndrăgostiți, dar are un impact fatal și asupra destinelor celor din jurul lor. Patima iubirii este redată extraordinat de penița scriitoarei, sora lui Charlotte și Anne Brontë.
6. O iubeam – Anna Gavalda
Romanul O iubeam a scriitoarei franceze a fost o surpriză foarte plăcută. Aparent scris simplu, conturează o poveste uluitoare prin firescul ei. Și toate acestea în doar 170 de pagini.
7. Enigma Otiliei – George Călinescu
Iată, un roman cu greutate, la propriu și la figurat. Iubirea dintre Felix și Otilia este întregită de elementele balzaciene ale acestei scrieri de o mare complexitate și proderie psihologică, care dacă ar fi fost publicată în Franța, poate că ar fi conturat un nou tip de roman: călinescian.
8. Lorelei – Ionel Teodoreanu
Iubirea dintre Luli (Lucia Novleanu) și Catul Bogdan este de o inocență strivitoare, romanul cuprinzând 7 capitole de un lirism aparte:
I. Pe harfa răsturnată a iubirilor tale, Vară...
II. Trupul și sufletul meu sunt începutul unui mare cântec...
III. ...Și tremurul mâinii care-l caută
IV. Prietenul Nathan
V. Anii mei tineri au sunat a cântec...
VI. Dar am trecut pe lângă el cu dragostea de mână...
VII. ...Și am rămas cu mâna întinsă ca a regelui Lear
9. Lolita – Vladimir Nabokov
Despre acest roman controversat s-a scris mult și bine, fiind considerat mulți ani un roman tabu. Sper că nu mai este cazul. Romanul Lolita conturează o iubire damnată de societate. Humbert, un bărbat matur, se îndrăgostește de o fetiță de doisprezece ani, Lolita, cea care îi va deveni fiică adoptivă după căsătoria lui cu Dolores Haze. Cum trăiesc cei doi această poveste scandaloasă? Veți afla citind această carte remarcabilă.
10. Luni de fiere – Pascal Bruckner
Un alt roman care a stârnit reacții încă de la apariție. Despre fetișizare. Despre decadența iubirii. Despre experiențe sexuale duse la limită și după ea. Romanul Luni de fiere al lui Bruckner te poate șoca, dacă ești un cititor mai liniștit, dar îți va îmbogăți experiența literară cu o lucrare foarte bine scrisă.
Voi ce cărți de dragoste ați adăuga la această listă?
Autor: Natașa Alina Culea
Cine sunt? Uneori mi se pare că știu, dar viața mă învață că nicicând nu vei ști totul despre tine și că fiecare zi este o nouă șansă să fii mai bun decât ai fost ieri.
Altfel, sunt scriitoare, am scris șase cărți și lucrez la cel de-al șaptelea roman, sunt editor de carte, vegetariană, iubitoare de oameni, animale, natură și artă – în toate formele ei. Ce îmi doresc? Să fim mai buni, mai fericiți și să rămânem frumoși! Scriu și AICI pe blogul meu.