După ce Timişoara a fost sedusă în paşi de vals, Clujul spune azi “Strauss Forever”!
Divertisment · Stiri / 13.12.2011

Timişoara a valsat aseară, prinsă sub vraja Dunării Albastre. În aplauzele publicului care a făcut neîncăpătoare sala de concerte a Filarmonicii Banatul, orchestra vieneză Johann Strauss Ensemble şi-a început, triumfal, deja tradiţionalul turneu de sfârşit de an în România. La cea de-a şaptea întâlnire cu iubitorii de muzică de pe Bega, muzicienii austrieci au demonstrat că marile prietenii devin, în timp, încă şi mai strânse, reconfirmate mereu de bucuria revederii.

Timişoara a valsat aseară, prinsă sub vraja Dunării Albastre. În aplauzele publicului care a făcut neîncăpătoare sala de concerte a Filarmonicii Banatul, orchestra vieneză Johann Strauss Ensemble şi-a început, triumfal, deja tradiţionalul turneu de sfârşit de an în România. La cea de-a şaptea întâlnire cu iubitorii de muzică de pe Bega, muzicienii austrieci au demonstrat că marile prietenii devin, în timp, încă şi mai strânse, reconfirmate mereu de bucuria revederii. În aplauzele furtunoase ale publicului, orchestra a punctat, în stilul tipic vienez, o nouă aventură în lumea celor mai faimoşi compozitori ai lumii.
Alert, vioi şi cu o picătură de umor, aşa cum însuşi Strauss o făcea în urmă cu un secol şi jumătate, pe vremea în care-şi aşeza Viena la picioare cu elegantele lui valsuri, concertul de Crăciun a fost stropul de magie care să dea nobleţe şi veselie Crăciunului care se apropie. Un adevărat showman, energic şi plin de umor, carismaticul dirijor Russel McGregor, dirijor al orchestrei palatului Schonbrunn, şi-a fascinat încă o dată publicul, uluindu-l cu rafalele în forţă ale grandiosului Marş Radetzky, răsfăţându-l în ritmul săltăreţ şi viguros de polcă sau alinându-l cu acordurile ample şi elegante de vals. „În toate turneele pe care le programăm în lume avem ocazia să vorbim despre bucuria revederii cu publicul din România. Mă aflu pentru a şaptea oară in Romania si pentru a cincea la Timişoara şi tot parcă e prea puţin. Voi reveni întotdeauna cu drag aici. Şi va fi mereu vorba despre voioşie. E prea multă bucurie în muzica asta ca să fii sobru. Tocmai de aceea încercăm să reînviem în stil tradiţia "Stehgeiger", pe care au promovat-o chiar cei din familia Strauss, pe când dirijorul conducea orchestra cântând el însuşi la vioară”, a declarat Russel McGregor. Și-a amuzat publicul cu glume sau cu poveşti, pe care le-a spus de fiecare dată în altă limbă, şi-a condus orchestra cu măiestrie, în văgăuni abrupte sau pe ape line, şi a cântat el însuşi la preţioasa sa vioară fabricată în 1697 de faimosul lutier italian Carlo Giuseppe Testore, cel din mâinile căruia a ieşit şi viola lui Mozart. După o seară excepţională de vals la Timişoara, este rândul publicului din Cluj să spună “Alles Walzer!”.  


Spectacolul de la Timişoara va fi urmat de concerte în alte cinci oraşe din România: Cluj (12 decembrie), Târgu Mureş (14 decembrie), Mediaş (15 decembrie), Braşov (16 decembrie) şi Sibiu (17 decembrie). Turneul se va sfârşi luni, 19 decembrie, la ora 20.30, în sala mare a Teatrului Naţional din Saustriac Michael Havlicek, faimos pentru rolurile interpretate în operele de Johann Strauss montate în multe dintre marile teatre europene. Daca in tara toate concertele sunt SOLD OUT, la Bucuresti au mai ramas cateva zeci de bilete la Casa de Bilete a Teatrului National Bucuresti. Biletele ramase pentru spectacolul de la Bucureşti costă între 140 şi 200 de lei, în funcţie de categorie, şi se găsesc la casieria Teatrului Naţional (tel 021. 314.71.71), online - pe www.bilete.ro şi în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro. Star Dust şi Forward Media & Advertising vă invită să încercaţi „un strop de magie vieneză, ce vă va bucura şi va încălzi sufletul în pragul sărbătorilor”, aşa cum promite şi liderul orchestrei, Russel McGregor.


REGII VALSULUI VIENEZ. Celebra orchestră vieneză Johann Strauss Ensemble - una dinte puţinele orchestre din lume care a primit aprobarea urmaşilor celebrului compozitor să cânte în capela familiei Strauss - revine pentru al şaptelea an consecutiv în România. Cu o istorie de peste două decenii, Johann Strauss Ensemble a cunoscut succesul internaţional după ce australianul McGregor a acceptat să devină concertmeister şi a schimbat complet stilul de interpretare al austriecilor. Violonist virtuoz şi un adevărat showman, McGregor rămâne deschis în abordări, cu atât mai mult cu cât nu are un gust exclusiv clasicist: iubeşte rock-ul şi muzica heavy-metal ("atâta vreme cât e bună!") şi îl consideră pe excentricul Eddie Van Halen un geniu ("pentru că nu există nimic ce omul acela să nu fie în stare să cânte la chitară"). Cu un asemenea lider, Johann Strauss Ensemble a reuşit să încânte prin perfomanţe muzicale publicul din toate marile centre muzicale europene. A fost aplaudată la Paris, Londra, Monaco sau Madrid, la Roma, Bruxelles, Berlin, Zurich, Hamburg, Salzburg Linz şi, nu în ultimul rând, la Viena. Supranumiţi de presa internaţională “Regii valsului”, Johan Strauss Ensemble au periodic turnee în lume, atât în Europa, cât şi Australia sau Japonia, reuşind să ducă muzica clasică până şi în Iran.


OPERETA CU PRIM SOLISTA PALATULUI SCONBRUNN. Soprana Romana Beutel a studiat muzica clasică la Conservatorul din Viena, avându-i printre profesori pe Julia Conwell sau Uta Schawabe. Este laureată a multor premii naţionale din Austria, dar a câştigat şi nenumărate premii internaţionale, printre care trofeul concursului “Prima la Musica” sau cel mai mare premiu a competiţiei “Fidelio”. A colaborat cu instituţii culturale prestigioase, precum Vienna Chamber Opera, Vienna Konzerthaus sau Vienna Musikverein, preluând partituri variate, de la rolul Papagena din “Flautul fermecat”, Euridice din “Orpheus” sau partitura principală din “Amahl şi vizitatorii nocturni” de Gian Carlo Menotti. Romana Beutel, care a cântat şi cu coruri prestigioase din întreaga lume, este, în prezent, prim solistă a ansamblului de la Palatul Schonbrunn din Viena.

BILETE PE SCENĂ PENTRU SPECTACOLUL DE LA BUCUREŞTI. Cele mai mari dintre sălile de spectacol ale lumii, de la Disney din Los Angeles la Carnegie Hall din New York, răspund dorinţei spectatorilor de a trăi cât mai de aproape experienţa artistică punând în vânzare bilete chiar pe scenă. Potrivit acestui model, la spectacolul Johann Strauss Ensemble de la Bucureşti sunt disponibile bilete schiar pe scenă, într-o lojă specială dispusă în amfiteatru, în spatele orchestrei. Este un proiect pe care muzicienii de la Johann Strauss Ensemble doresc să îl încerce de multă vreme în România. Ideea, experimentată cu succes în străinătate, a fost atât de bună, încât managerii multor săli de concerte din lume o folosesc permanent, locurile respectve fiind cele mai scumpe din sălile lor.

Invitat special la concertul de la Bucureşti va fi tenorul austriac Michael Havlicek, celebru pentru rolurile interpretate în operetele de Johann Strauss, montate în multe dintre marile teatre europene.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro