Mircea Suciu, unul dintre cei mai apreciaţi artişti români pe scena internaţională, a vernisat în seara zilei de 4 iunie, în cadrul grandioaselor săli ale Muzeului Naţional de Artă Contemporană, "Fractura", prima sa expoziţie personală.
Alături de artist s-a aflat o serie de celebrităţi precum: Alexandre Eram, Albertina Ionescu, Laura Hîncu, Malvina Cservenschi, Claudia Gaspar, Maurice Munteanu, Corina Marinescu, Ciprian Sipos, Corina Bârlădeanu, Irina Marinescu, Connie Preda, Adelina Ivan, Laura Lazăr, Vicenţiu Butoi. Aceştia s-au putut bucura de o selecţie de lucrări ce exprimă o poziţie artistică singulară, cu un puternic conţinut umanist, ce explorează în profunzime relaţiile dintre subiectivitate, memorie, imagine şi reprezentare. De asemenea, în cadrul expoziţiei a putut fi admirată şi instalaţia monumentală de desene care s-a bucurat de un succes deosebit la ultima ediţie a Bienalei Internaţionale din Gwangju, Coreea de Sud, 2014.
Expoziţia lui Mircea Suciu este curatoriată de Maria Rus Bojan, una dintre cele mai importante curatoare internaţionale de origine română, membru al Comitetului de Achiziții pentru Rusia si Estul Europei al Tate Modern, Londra. “Fractura” va rămâne deschisă la MNAC timp de 6 luni, până în luna noiembrie a acestui an. Expoziția va fi itinerată în 2016 la MoCAB - Muzeul de Artă Contemporană Belgrad.
Mircea Suciu (născut în 1978) trăieşte şi lucrează la Cluj. Artistul este reprezentat de galeria Zeno X din Anvers, Belgia care, în luna ianuarie a acestui an, i-a găzduit prima sa mare expoziţie personală, “Root and Branch”. În 2014 a participat la Bienala Internaţională de Artă Contemporană din Gwangju, Coreea de Sud, în selecţia curatoarei Jessica Morgan, director al DIA Art Foundation New York şi în expoziţii de grup la Boulder Museum of Contemporary Art (SUA) şi Beelden aan Zee Museum, Haga (NL).
În 2013 a fost inclus în selecţia expoziţiei ‘Scènes Roumaines’ la Espace Louis Vuitton, Paris (FR), ‘Hybride’ la Fondation Francès in Senlis (FR) în Brussels (BE); în 2012 ‘Sex, Money and Power’ la Maison Particulière, ‘Nightfall – New Tendencies in Figurative Painting’ la MODEM Center for Modern and Contemporary Art in Debrecen (HU), precum şi în expoziţia ‘European Travellers’ dedicată fenomenului artistic de la Cluj, la Mucsarnok Kunsthalle in Budapest (HU); în 2009 a participat la a 4-a ediţie a Bienalei de la Praga, respectiv a 11-a ediţie a Bienalei de la Istanbul.
Recent, un desen al artistului intitulat Deceiver(Seducatorul) a fost ales pentru coperta ediţiei americane a prestigioasei publicaţii internaţionale Drawing People, The Human Figure in Contemporary Art editată de Thames Hudson.