Pe 31 mai și 1 iunie, la Digi World, documentarul “Căluşarii”
“CĂLUȘARII”, POVESTEA UNUI DANS TRADIŢIONAL DE RUSALII, REDATĂ ÎNTR-UN DOCUMENTAR REALIZAT IN CO-PRODUCŢIE CU MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN. Celebrii dansatori din Bârla vor fi prezenţi, pe 3 iunie, la Cluj, la Casa TIFF.
Tradiţie, ezoterism şi poveşti spuse la Digi World în filmul dedicat super-eroilor din folclorul românesc. Documentarul “Căluşarii”, difuzat duminică, 31 mai şi luni, 1 iunie, de la ora 20.00, este o producţie proprie Digi World, realizată în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român. Zeci de ore de filmare au fost necesare pentru a surprinde esenţa unuia dintre cele mai vechi dansuri româneşti. Filmările au avut loc în mai multe zone din ţară, pe parcursul câtorva luni. Astfel, canalul de documentare din portofoliul RCS & RDS îi introduce pe telespectatori în lumea fascinantă şi plină de tradiţii a călușarilor, chiar de Rusalii.În prima parte a documentarului, difuzată duminică, 31 mai, de la ora 20.00, telespectatorii vor descoperi fațetele necunoscute ale călușului, ajutați de experți, coregrafi și etnologi precum Narcisa Știucă, Teodor Vasilescu sau Silvestru Petac. Echipa Digi World a filmat trupe de călușari din Argeș și Dolj, conduse de vătafi legendari ca Petre Masala sau Nicolae Veleanu. „Secretul la vârsta mea de 74 de ani? Mi-e drag călușul. Eu când mă îmbrac în straiele astea călușărești nu mă mai doare niciun os. Am jucat azi toată ziua, am jucat în Piteşti, în oraş, toata ziua, până la ora actuală”, spune vătaful Petre Masala. „Înainte era altceva. Jucai in ziua de Rusalii, mai jucai luni, joi și duminica ailaltă iar. Dar acuma sunt cu serviciile, e mai greu”, îl completează Gheorghe Crănguș, un călușar în vârstă de 63 de ani din Bârla.
Partea a doua a documentarului produs de Digi World, difuzată luni, 1 iunie, de la ora 20.00, a fost realizată, alături de o echipă de cercetători de la Muzeul Național al Țăranului Român, în Bârla, judeţul Argeş, acolo unde căluşul este emblema comunei. „În momente în care vezi că oamenii dispar, cum se întamplă cu nea Crivac, care a decedat între timp, ne dăm seama că, de fapt, este destul de important acest documentar pentru noi. Avem mărturia unui om care a fost foarte viu și foarte deschis, și, cumva, avem viziunea lui asupra obiceiului și trăirile pe care le-a avut în momentele în care era vătaf si căluşar‟, spune Anamaria Iuga, cercetător în domeniul etnologiei la Muzeul Naţional al Țăranului Român.
Căluşarii din Bârla ajung, pe 3 iunie, de la 21.30, şi la Casa TIFF. Pe scena celui mai mare festival de film din România, care se desfăşoară la Cluj, ei vor fi invitaţi speciali, la iniţiativa Digi World, şi le vor vor oferi participanţilor un spectacol inegalabil de dans şi tradiţie.