9 valori false pe care societatea modernă ni le impune
Divertisment · Utile / 02.11.2018

În copilărie, credeam că atunci când vom creşte, vom avea ocazia să facem tot ceea ce ne dorim cu adevărat. Nu e aşa deloc!

Cu toate acestea, în realitate, se pare că toată lumea din jurul nostru are un interes: părinţii ne cer nepoţi, prietenii sfaturi, în timp ce producătorii de diverse obiecte doresc ca noi să purtăm o fustă leopard sau să avem cel mai nou model de smartphone. Orice persoană este capabilă să ne spună cum ar trebui să ne trăim viaţa, pentru că "este important" sau că "toată lumea face aşa".

Aproape toţi suntem manipulaţi de aceste trucuri psihologice cel puţin o dată în viaţă. Ca urmare, începem să ne gândim la aceste modele care ne-au fost introduse forţat în mine.


Ce valori false ne impune societatea modernă?


O persoană de succes ar trebui să aibă o maşină, un apartament şi cel mai recent model de smartphone

Societatea din zilele noastre promovează din ce în ce mai mult ideea de plăcere şi confort, care trebuie obţinute în principal din consum: achiziţionarea de gadget-uri noi, de parfumuri la modă sau de tigăi care nu lipesc. În acelaşi timp, ea ne impune un model pentru comportamenul copiilor noştri pe care îi face să-şi dorească o jucărie nouă în acest moment sau cât mai repede. Şi, nu contează că, odată ce ţi-ai achiziţionat cel mai nou telefon va trebui să mănânci numai supă instant timp de jumătatea de an. Sau că maşina scumpă va sta mai mult în garaz, pentru că nu vei avea suficienţi bani pentru consumabile şi întreţinere.


De ce trebuie să fiu inferior faţă de vedete?
 
Astăzi, psihologii spun despre acest fenomen că este o imitaţie a stilului de viaţă al altor grupuri sociale. Cu alte cuvinte, acestea sunt încercări de a imita vedetele şi oamenii de afaceri care au bani pentru a-şi face orice capriciu. Dar, o fată din mediul rural sau din suburbie probabil nu va avea destui bani pentru acea rochie de designer, pentru o vacanţă în Maldive sau pentru o mărire a sânilor la o clinică scumpă. Problema constă în faptul că ea se va considera inferioară în subconştient, iar acest complex se va agrava pe măsură ce îmbătrâneşte.


Nu pot trăi fără Instagram

Situaţia este destul de simplă aici: cu cât ai mai multe fotografii frumoase postate pe mediile sociale, cu atât viaţa ta pare mai bună şi mai de succes. Cel puţin aşa vor gândi oamenii care nu şi-au permis o vacanţă în străinătate anul acesta sau nu au destui bani pentru a merge la acel restaurant scump. Psihologii au o altă părere despre asta: ei cred că oamenilor cărora le place să-ţi expună viaţa au trăsături narcisiste, în timp ce urmăritorii lor pot începe să sufere de invidie şi chiar să sufere de depresie.


Încerc să fiu o mamă cât mai bună

Dacă nu eşti obosită, nu eşti o mamă bună. Acesta este motto-ul după care se ghidează multe femeie după ce au un copil. Mai ales acelora cărora le place să se citească revistele cu recomandări despre cum se cresc copiii. Cu toate acestea, aceste mame perfecte sfârşesc ignorându-se pe ele însele. Psihologii şi profesorii sunt îngrijoraţi de acest lucru, evidenţiând că, din cauza faptului că părinţii din zilele noastre sunt atât de protectivi, copiii acestei generaţii nu vor putea să ia decizii independente sau să se concentreze asupra studiilor lor.

Este o ruşine să fii bucătar sau croitor

De-a lungul anilor, societatea noastră a creat ideea că o persoană fără studii superioare aparţine unei caste inferioare, în timp ce, dacă ai o diplomă, atunci eşti automat un specialist pentru care se vor deschide toate uşile. Ca urmare, am pierdut complet respectul faţă de munca simplă. În ziua de astăzi nu există niciun elev care să declare deschis că vrea să devină croitor sau electrician. În plus, dacă te-ai născut într-o familie de medici, atunci trebuie să scapi de gândul de a deveni frizer.

Oferiţi-mi un salariu mare

Mulţi dintre noi nu suntem pregătiţi să urcăm treptat şi încet pe scara ierarhică în carieră şi dorim să căpătăm imediat reputaţia unui profesionist capabil. Este mult mai uşor să participi la traininguri despre cât de rău este să lucrezi pentru cineva şi care te sfătuiesc să renunţi la munca de birou pentru a obţine în cele din urmă libertatea pe care o meriţi. Din cauza dorinţei de a avea rapid succes, oamenii nu vor deveni niciodată profesionişti în afacerea lor. Ei trec de la o slujbă la alta, sperând să undeva ei vor fi ridicaţi în slăvi şi vor câştiga sume de bani enorme fără prea multă experienţă.

2 ore în faţa oglinzii şi machiajul tău natural e gata

Femeile moderne sunt de două categorii. Pe de o parte, este vorba de frumuseţea naturală care este în prezent la modă şi care necesită puţine produse cosmetice. Pe de altă parte, se spune că a fi frumoasă înseamnă a fi conştientă de ultimele tendinţe şi de a putea aplica machiajul la nivelul unui make-up artist. De aceea, din ce în ce mai multe femei au respins rutina de machiaj în ultima vreme şi nu s-au sfiit să-şi arate frumuseţea lor naturala, salvând astfel timp preţios.

Unde te-ai dus în acest an?

Cât de jenant este să spui că nu te-ai dus nicăieri! Sau că ţi-ai petrecut vacanţa în Italia pentru a 5-a oară la rând. Sau că ai rezervat din nou un pachet all-inclusive la un hotel turcesc şi că ai făcut drumuri numai între plajă şi bufet timp de două săptămâni. Toate acestea se întâmplă din cauza unei tendinţe exagerate şi a unei concurenţe nerostite despre cine a vizitat cât mai multe ţări. O vacanţă în India, o călătorie de afaceri în Maldive, toate acestea pentru a obţine cantitatea maximă de plăcere şi pentru a posta fotografii frumoase pe Instagram.

Cel mai important lucru este confortul tău. Problemele celor din jur nu te privesc

Imaginează-ţi că ai alunecat pe gheaţă, ai căzut în mijlocul unei străzi aglomerate şi te-ai rănit la mână. Încearcă acum să ghiceşti cum vor reacţiona cei care au văzut incidentul. În cel mai bun caz, ei îţi vor sări în ajutor, iar în cel mai rău caz vor trece pe lângă tine ca şi cum nu exişti. S-ar părea că nu este nimic mai simplu şi mai natural decât să dai o mână de ajutor unei persoane care are nevoie de ea, dar vremurile oamenilor empatici şi receptivi au trecut şi au fost depăsiţi de aceia care sunt extrem de indiferenţi cu ce se întâmplă în jurul lor.


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro