Nicu Covaci a murit la vârsta de 77 ani.
Liderul formației Phoenix s-a stins din viață, după ce colegii săi de trupă au declarat recent că veștile nu sunt bune deloc.
"Spuneam acum puţină vreme că vom reveni cu detalii despre starea lui Nicu de îndatā ce vom avea vesti bune. Şi am tot aşteptat. Şi aşteptat… Realitatea este că lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine. Tratamentul postoperatoriu nu s-a putut finaliza din cauza complicaţiilor, iar asta ne ţine conectaţi şi cu emoţii. Mari emoţii!", au scris colegii lui Nicu Covaci într-o postare pe Facebook.
În luna iunie, colegii săi de trupă spuneau că starea sa era una stabilă, dezmințind astfel informațiile care circulau pe internet legate de moartea sa.
"Nicu Covaci este într-o stare stabilă, aşa cum o ştim de o vreme încoace. Sunt oameni care îl iubesc și respectă și nu merită să traverseze stări și emoții generate de câțiva în nevoie de atenţie".
Nicu Covaci a început să se simtă rău în luna martie 2024, când a sezizat că îi amorțește fața și are probleme cu vederea. După un RMN, artistul a primit rezultatul șocant că avea o tumoră pe creier. În 22 martie 2024 a fost operat pe creier, tot la Spitalul Județean Timișoara.
După operație a făcut radioterapie și starea lui de sănătate părea că evolua bine, recuperându-se într-un centru de îngrijiri din Săcălaz.
Apoi, însă, a ajuns din nou la ATI în Spitalul Județean Timișoara.
Cine a fost Nicu Covaci?
Nicolae Covaciu, născut pe 19 aprilie 1947 în Timișoara, știut de toată lumea ca Nicu Covaci. El a fost un compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix.
A început de mic copil să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbă franceză, germană și engleză. Mai târziu, după ce a învățat singur să cânte la muzicuță, a luat și lecții de chitară.
A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.
Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, a avut de-a lungul timpului mai multe divergențe cu foștii colegi de trupă, câștigând în instanță chiar și un proces în privința drepturilor de autor. Astfel, piese precum "Mugur de fluier", "Hei, tramvai" sau "Fata verde" nu vor mai putea fi cântate de acum încolo decât cu acordul lui Nicu Covaci. În același proces, solicitarea lui Nicu Covaci de a primi 400.000 lei drept daune morale de la foștii săi colegi Josef Kappl, Mircea Baniciu, Mani Neumann și Radu Almășan a fost respinsă.
Sursă: wikipedia/ facebook/ digi
Foto: hepta