Raw food sau regimul raw-vegan sunt noile tendinţe în alimentaţie care au început să aibă mare trecere la vedetele din România. Olivia Steer, Claudia Pavel şi Andreea Raicu sunt câteva dintre adeptele unui stil de viaţă sănătos.
O persoană care se declară vegetariană nu consumă carne, însă dacă este vorba despre un pesco-vegetarian atunci este inclusă în meniu doar carnea de peşte. Dacă vorbim despre un lacto-ovo-vegetarian atunci înseamnă că persoana respectivă consumă pe lângă vegetale şi produse lactate şi ouă, excluzând din meniu orice tip de carne. Bineînţeles că regimul adoptat poate să varieze, astfel că există şi termenul de lacto-ovo-pesco vegetarian care consumă pe lângă vegetale, lactate, ouă şi carne de peşte.
Termenul vegan este utilizat atunci când nu se consumă şi nu se utilizează deloc produse de origine animală. Diferenţa între vegani şi "raw food-işti" constă în faptul că veganii consumă mâncare gătită, în vreme ce regimul raw food se bazează doar pe alimente în stare crudă (nuci, seminţe, legume, fructe, alge marine, sucuri din legume cu frunze verzi, suc din iarbă de grâu, seminţe încolţite, lapte de migdale/nuci, brânză din diverse nuci/seminţe, pateuri din nuci/seminţe). Acest tip de alimentaţie îşi are rădăcinile la sfârşitul secolului al XIX-lea, când medicul elveţian Maximilian Bircher-Benner a pus prima dată în discuţie hrana vie ca tratament şi a înfiinţat o clinică, în 1897, la Zurich, pentru a trata pacienţi suferind de boli diverse prin mâncare sănătoasă, gătită fără foc. Despre istoria raw food poţi să citeşti pe larg AICI.
Deserturile raw sunt foarte delicioase
Este greu de crezut, dar se poate face un tort cu vanilie şi căpşuni (vezi reţeta), un tort cu ciocolată şi mentă (vezi reţeta), un tort cu nucă de cocos şi portocale (vezi reţeta), un tort de ciocolată (vezi reţeta), o prăjitură Negresă, o budincă, o îngheţată fără făină, lapte, ouă, zahăr rafinat, smântână, unt sau orice alte ingrediente cu care eram obişnuiţi până acum. Ce ingrediente se folosesc în locul acestora: nucă, migdale, lapte de migdale, nuci caju, nucă de cocos, unt de cocos, unt de cacao, curmale, stafide, pudră de cacao, pudră de roşcove şi multe altele. Poţi să faci şi ciocolată 100% sănătoasă şi fără aditivi nocivi. Vezi aici o reţetă rapidă!
poate reusiti sa renuntati si la radiattile din mobil-ul, tv, wifi, router,..., automobil si chiar din telecomanda sa traiti intr-o armonie perfecta...undeva uitati pe un camp/padure ...good luck !
Din punctul meu de vedere, majoritatea dintre voi postati comentarii fara nicio valoare doar din simplul fapt ca nu va imaginati stilul de viata fara produse de origine animala. Veganismul nu e cladit doar pe ideea de-a nu consuma carne pentru propria noastra sanatate ci si pe ideea de respect fata de celelalte vietuitoare si a trai in armonie cu acestea, fara sa ne imbracam cu pieile lor etc... Sa fim in pace cu tot ce ne inconjoara Aproape toate produsele din comert contin lapte in ele, oua sau carne, de-aici si ideea de greutate a renuntarii cand vine vorba de eliminarea consumului de proteina animala. Totul este sa vrei :D
Calciul nu il luam din lapte. Eu personal nu mananc nici lapte si niciun alt produs lactat, de 36 de ani si nu am probleme cu calciul. Nu am intoleranta la lactate sau altceva de genul asta. Pur si simplu nu imi plac lactatele. In rest, desi nu mananc raw, sunt convinsa ca este mult mai sanatos sa mananci un cos de mere decat o halca dintr-o vaca moarta. Oricum, alegerea ramane la latitudinea noastra fara nicio ingradire.
Nu inteleg revolta asta generala. In fond, acesta este un articol informativ si nimeni nu e obligat ca, dupa ce il citeste, sa treaca automat la vegetarianism. Dati-i fiecaruia dreptul sa traiasca si sa se hraneasca asa cum considera de cuviinta. Vreti sa mancati carne ... mancati fratilor pana nu mai puteti dar nu aruncati cu noroi in cei care aleg sa se hraneasca altfel. Sau macar documenti-va inainte.
In afara de declaratia Claudiei Pavel cum ca laptele inseamna celulita, grasime si cancer (declaratie care este cat se poate de falsa), sunt complet de acord cu mancarea raw. am citit cateva din comentariile anterioare si sunt socata de lipsa de informare a unor persoane, asta ca sa nu spun stupiditate..Daca ar fi sa ne legam de costurile mancarii raw as putea sa spune ca ne costa mult mai mult sa cumparam carne, mezeluri sau alte alimente procesate decat ne-ar costa raw food (adica fructe, legume, nuci etc.). De exemplu eu am renuntat la laptele de vaca (din motivul ca stomacul meu are intoleranta la laptele de vaca) si in schimb beau lapte din soia sau imi prepar lapte de migdale, nuci..Credeti-ma, sunt mult mai bune si mai gustoase decat laptele de vaca..Si daca ar fi sa ne uitam si la cheltuieli, nu ar fi mare diferenta intre cele 2: lapte de vaca si lapte vegetal.. A opta pentru raw food nu inseamna snobism sau extravaganta..Inseamna a alege un stil de viata sanatos care nu costa mai mult decat mezelurile sau alte alimente procesate, nu trebuie sa fii vedeta sau sa ai multi bani sa iti permiti raw food..Dar e alegerea fiecaruia la urma urmei...
astia au luat-o razna toti. au atatia bani incat isi permit sa fie extravaganti. noi de-abia traim de pe-o zi pe alta. deci mancam ce putem din salariile mizere pe care le avem. sunt curioasa daca olivia steer ar mai manca ce mananca acuma daca ar trai cu sotul si cei doi copii din 15-20 de mil pe luna.
Nu e adevarat ca pana la 7 ani avem o enzime in stomac care digera laptele.acea enzime o are chiar laptele dar daca este pasteurizat i se distruge acea enzime si calciul pe care il are laptele nu se duce unde trebuie in organism tocmai pt ca lipseste acea enzima.scrie in ghidul de detoxifiere al dr Jensen.Claudia Pavel sa se mai documenteze.
Laptele pasteurizat duce la cancer.Este adevarat.Cititi cartea despre detoxifiere data cadou la cumpararea de colon help.Cititi carte.Este deosebita si va va schimba viata.Garantat!
Iata cateva surse de calciu la 100 gr produs: laptele de vaca: 120 mg; susan: 975 mg; migdale: 234 mg; amaranth: 267 mg; caise uscate: 67 mg; naut: 150 mg; kale: 250 mg; patrunjel: 203 mg; nuci: 140 mg; spanac crud: 93 mg; andive: 450 mg; mazare: 80 mg.
domnisoara vedete e putin sarita de pe fix....sa se gandeasca putin pe vremuri cand nu existau toate porcariile pe care le avem acum si lumea se hranea cu tot ceea ce refuza ea sa manance....laptele provoaca cancer? de tampenia aceasta n-am mai auzit...si ea de unde-si ia calciul, din aer?
"Am renunţat şi la lactate, pentru că în general nu trebuie să mâncăm lapte decât până la 7 ani, pentru că doar până atunci avem o enzimă în stomac, care digera laptele. Laptele înseamnă cancer, celulită şi grăsime. Deci nu e bun" ...... mi se pare o aberatie. Cum adica laptele nu este bun?
Mancam in functie de cat ne duce buzunarul ,si cum in Romania sunt salarii de nimik , ...concluziile le trageti singuri ,ce anume ne permitem sa mancam
Conceptul asta sfideaza natura speciei umane, care e omnivora. Ok, al un mom dat in viata sa zicem ca renuntam la carna ca iubim animalele. Dar nu poti creste copii cu lapte de migdale, care apropo, e o gluma proasta. Raicu oricuma mananca si lapte si oua si peste, deci numai gura e de ea ca mananca raw. Din seminte nu poti sa iti asiguri ce iti ofera carnea, doar imbuibundu-te cu tot felul de suplimente si sucuri proteice, care sunt tot artificiale.
Am mai auzit de multe ori ca e mai bine sa nu consumi lapte,el poate fi inlocuit cu altceva,poate cu un iaurt de buna calitate,mai sunt si altele.chear am citit mult despre a nu consuma lapte si am inteles Sharon Stone nu consuma lapte de multi ani,oare de ce?
Ce sa zic tu o sa iti cresti copii cu frunze de spanac si o sa ii bronzezi cu stropitoarea ( prin aceasta metoda o sa le furnizezi necesarul de calciu ). Doamne Dumnezeule auzi laptele e cancer si grasime ...Mai bine taci si nu promova ascuns saloane si prostii !