Când merită să te împaci cu partenerul. 7 situații
Dragoste & Sex · Relatii / 21.07.2020

Relațiile, fie ele de prietenie, familiale sau romantice, pot fi pline de provocări. Oamenii sunt adesea răniți și este nevoie de timp și efort pentru reconstruirea lor. Dacă ambele persoane au același scop, împăcarea este posibilă. Poți parcurge acest proces și îți poți păstra demnitatea, dacă abordezi corect situația.

Împăcarea după o despărțire este surprinzător de comună. Încheierea unui mariaj sau a unei relații de lungă durată este un lucru dificil atât din punct de vedere emoțional, cât și social. Totuși, un procent destul de ridicat din cuplurile care se despart își reînnoiesc relația cu aceeași persoană.  

Conform studiilor, majoritatea cuplurilor separate privesc împăcarea și reîntâlnirea după despărțire ca fiind un plan sănătos. Dar, e o idee bună și pentru tine și relația ta?


Iată câteva lucruri de luat în considerare cu privire la împăcarea cu fostul partener:

Cum să-ți dai seama dacă merită să te împaci cu partenerul?


În primul rând, încearcă să nu asculți de sfaturile nimănui cu privire la posibilitatea de a te împăca cu fostul. Mai degrabă, concentrează-te asupra a ceea ce simți în interior și asupra sinelui tău adevărat. Ce vrei cu adevărat să faci? Este înfricoșător să ai încredere în intuiția sau în sentimentele tale, dar, pe termen lung, ești un indicator mai bun al deciziilor corecte decât toate sfaturile din lume.



Ți-e teamă să mergi mai departe sau crezi că tu și fostul tău puteți construi o relația sănătoasă și puternică?

Aceasta este întrebarea pe care trebuie neapărat să ți-o pui. Cea mai bună modalitate de a ști dacă împăcarea este o idee bună este să-ți înfrunți propriile temeri, nesiguranțe și axietăți. Fă un pas înapoi și privește obiectiv motivațiile, personalitatea și stilul tău de viață. Vrei să te împaci cu fostul pentru că crezi în relație sau pentru că îți este teamă să treci mai departe?

Citește și: 4 semne că nu ar trebui să-ţi doreşti o relaţie cu el
 

Ce a determinat despărțirea?


Unele cupluri își încheie relația din cauza unor diferențe sau conflicte nerezolvate pe care nu le mai pot accepta. Alții decid să se despartă pentru că, pur și simplu, au nevoie de timp și spațiu. Ia în considerare motivul despărțirii tale. Împăcarea are vreun sens pentru tine? Dacă scopul separării a fost pentru a-ți reevalua relația și dacă tu și partenerul doriți să vă împăcați, atunci reconcilierea este un pas logic. În schimb, dacă motivele despărțirii au fost infidelitatea sau abuzul fizic ori verbal, lucrurile trebuie gândite foarte atent.


Crezi în această relație astfel încât să fii dispusă să faci orice pentru a vă împăca?

Uneori, e mai bine să spui pas, mai ales dacă relația cu fostul partener a fost una nesănătoasă sau abuzivă. Numai tu poți lua aceste decizii dificile.

Împăcarea este mai complicată și mai sensibilă decât am crede inițial. Reconstruirea unei relații, uneori de la zero, presupune trecerea peste o inimă frântă sau peste o dezamăgire, ceea ce necesită iertare și multe eforturi.

Motive pentru care nu ar trebui să te împaci cu partenerul:


  • Te simți pierdută, nesigură, temătoare și singură fără el;
  • Fostul tău a fost abuzib emoțional sau fizic cu tine, copiii tăi sau cu alții;
  • Fostul tău te-a înșelat sau mințit;
  • Nu ai încredere în el, dar nu poți explica de ce;
  • Fostul tău are o fostă soție sau iubită care creează probleme grave în relația voastră;
  • Vrei răzbunare, ești frustrată, dar nu vrei să recunoști acest lucru;
  • Fostul tău își pune prietenii, hobby-urile, obiceiurile proaste sau muncă înaintea ta;
  • Fostul tău nu te ascultă;
  • Fostul tău nu te vrea înapoi, nu îți răspunde la mesaje sau apeluri și ți-a spus să îl lași în pace.

Unele femei sunt obsedate de relație și de fostul iubit, chiat dacă acesta a fost cât se poate de clar cu privire la intențiile sale. Acesta este un semn evident că nu ar trebui să te gândești la împăcare.

Motive pentru care ar trebui să încerci să te împaci cu partenerul:


  • Ești 100% sigură că v-ați despărțit din motive greșite;
  • Te simți în regulă și întreagă fără fostul tău;
  • Fostul tău partener îți susține planurile curente, obiectivele viitoare și țelurile în viață;
  • Ați avut o ceartă sau un conflict despre o anumită problemă și poți vedea o soluție sănătoasă pentru aceasta;
  • Ai așteptări realiste cu privire la relație în eventualitatea unei împăcări;
  • Tu și fostul tău puteți vorbi deschis și sincer despre motivele pentru care v-ați despărțit și despre posibilitatea de a reveni împreună;
  • Prietenii și familia îți susțin relația (nu ar trebui să te împaci doar pentru ei, dar dacă ei cred că nu vă potriviți, atunci ar trebui să asculți motivele lor).



 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro