Ce este iubirea? Cum ştii că iubești și eşti iubit
Poate cel mai evaziv sentiment uman, cel mai indescifrabil, mai dificil și totodată mai simplu de înțeles este iubirea. Experții în neuroștiință s-au dat peste cap să ne explice ce este iubirea, poeții și cei mai talentați scriitori și-au ros condeiul pentru a ne oferi definiții pe măsură, dar un cuplu simplu, care iubește din toată inima, poate să dea clasă tuturor.
O forță a naturii, un sentiment de necuprins și necuprinzător, simplă și totodată dificilă, motorul vieții și al creației, dragostea e imposibil de înțeles. Acceptând că nu putem nicidecum explica ce este iubirea, încercăm totuși să îți povestim mai jos despre ea, în cuvinte simple și nu prea simple, profunde și nu atât de profunde.Ce este iubirea: definiția specialiştilor în neuroștiință
Iubirea este, conform specialiștilor în neuroștiință, cel mai studiat și totodată mai puțin înțeles comportament uman. Un sentiment cauzat de sisteme emoționale, comportamentale și psihologice de la nivelul creierului, iubirea provoacă sentimente de căldură, admirație, afecțiune, respect, nevoia de a proteja și, uneori, dorință sexuală față de partener.
Însă cei care au iubit cu adevărat știu că dragostea își are sălașul în inimă, nu neapărat în creier. Deși este adânc înrădăcinată în structura noastră biologică și cu siguranță a avut un rol definitoriu pentru evoluția noastră, ca societate, dragostea nu e nici pe departe un produs rece al cercetătorilor din laborator, nu poate fi sintetizată, încapsulată sau rezumată la o simplă definiție.
O definiție foarte frumoasă a iubirii ne-a fost oferită de Deborah Anapol, redată de Psychology Today și extrasă din cartea sa The Seven Natural Laws of Love. Conform scriitoarei, dragostea este o forță a naturii, pe care nu o putem cere, comanda sau lua înapoi, așa cum nu putem controla nici luna, nici stelele sau vântul.