Ce ne provoacă suferință în relații? Părerea psihologului
Oare ce ne provoacă suferință în relații? Expresia „relație toxică' este folosită atât de des încât aproape că orice relație are un conflict mai mare ajunge să fie etichetată astfel. Află ce ne provoacă suferință în relații și cum putem avea relații împlinite.
În cadrul relațiilor toxice, conexiunea și comunicarea dintre parteneri este deficitară sau lipsește, cel puțin unul dintre parteneri are un comportament dăunător sieși sau celuilalt, iar aceasta se concentrează pe nevoi, atașamente nesănătoase, șantaj, abuz, conflicte, tensiune etc. Toate acestea ne provoacă suferință în relații.
Când o relație devine toxică
Potrivit psihologului Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), un conflict sau câteva discuții în contradictoriu nu o fac să fie relație toxică. Discuțiile în contradictoriu sunt sănătoase. Dacă sunt făcute cu cap, pot chiar să întărească mult conexiunea dintre parteneri. Totuși, specialistul afirmă că primele lucruri care ne vin în minte atunci când vorbim de probleme în relații sunt: nevoia de validare, nevoia de a fi acceptați, frica de singurătate, teama de abandon, probleme de relaționare cu părinții, atașamente nesănătoase, obsesii, fixații, adicții etc. Acestea provoacă suferință în relații.
Principalul motiv care provoacă suferință în relații
Din ce am observat până acum, în spatele tuturor acelor nevoi și atașamente care ne fac să stăm în relații toxice, stă o atitudine orientată foarte greșit:
1. pornim pe ideea ca partenerul să ne placă, nu ca să aflăm dacă nouă ne place;
2. ne concentrăm să îl convingem pe celălalt de adevărul nostru. Vrem să îl convingem să ne accepte, în condițiile în care noi habar nu avem dacă ne place cu adevărat acea persoană,
3. concentrarea pe gândul că „trebuie să mă placă cu orice preț' în loc de „hai să văd dacă îmi place această persoană și dacă rezonăm' este adevărata sursă a suferinței. Citește continuarea pe libertateapentrufemei.ro