De ce ne atrag atât de tare bărbații toxici, răi și indisponibili emoțional
Dragoste & Sex · Relatii / 26.07.2020

Nu este un mit că femeile sunt atrase de ”băieții răi”. Mai nou, există chiar și o explicație științifică pentru faptul că multe femei sunt seduse de bărbați toxici sau indisponibili din punct de vedere emoțional.

Se pare că, pe lângă factorii psihologici implicați, există  o ”programare” la un nivel mai profund. biochimic, pentru care o femeie este fascinată de bărbatul care o tratează cu indiferență sau nu se poartă bine cu ea. Această atracție este asemeni unei dependențe de droguri, la fel de copleșitoare și de distructivă. 

Deci, dacă te îndrăgostești de un bărbat indisponibil emoțional, de un partener toxic, cu tendințe narcisiste sau sociopate ori, pur și simplu, de un artist cu aere de idol, trebuie să știi că ești ”împinsă” spre o astfel de relație periculoasă de o serie de substanțe și hormoni din creierul tău. Mai mult decât atât, cu cât acest tip de partener se poartă mai rău cu tine, cu atât dependența ta devine mai puternică. Jocurile sale, în care ba îți acordă o atenție excesivă, ba se retrage emoțional amplifică și mai mult acest efect. 

Cum te determină substanțele din creier să te atașezi de indivizi toxici


Iată câteva dintre substanțele care creează un adevărat cockteil, ce te condiționează să te atașezi de o anumită persoană, indiferent cât de mare este suferința pe care ți-o va produce. 

Dopamina


Experiențele intense, precum o întâlnire de neuitat, faptul de a te simți în centrul atenției, gesturile romantice, flatările, o partidă foarte reușită de sex, toate acestea determină eliberarea de dopamină din creier. Acest neurotransmițător controlează centrii plăcerii și ai recompensei, generând asocieri între partenerul romantic și ideea de plăcere, ba chiar de supraviețuire. 

Atunci când ai o relație cu un bărbat indisponibil emoțional sau toxic, fluxul de dopamină din creier este intermitent, fixându-ți foarte clar în memorie momentele bune, când partenerul îți dă atenție și care sunt atât de intense, încât nu poți renunța la legătura distructivă. Te afli în aceeași postură cu un dependent de jocuri de noroc, care continuă să joace, pentru că a câștigat de câteva ori, deli riscul de a pierde este mult mai mare. 

Această ”atracție spre frustrare” face ca sentimentele noastre de dragoste să fie cu atât mai acute, cu cât întâmpinăm mai mai multe obstacole în relație, arată Dr. Helena Fischer, activând creierul într-o manieră similară cu cea a dependenților de cocaină. 
Citește continuarea pe divahair.ro

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro