De ce nu ar trebui să-ți fie rușine dacă faci mai mulți bani decât partenerul
Îți aduci aminte când bărbații aveau salarii mai mari decât femeile? Această diferență s-a mai redus de-a lungul timpului și există câteva motive pentru care nu ar trebui să-ți fie rușine dacă faci mai mulți bani decât partenerul. Iată care sunt acestea!
Ce se întâmplă când faci mai mulți bani decât partenerul
Un studiu recent a dezvăluit că nu este neobișnuit pentru femeile din generația Millennials să câștige mai mulți bani decât partenerii lor. În 2015, 38% dintre femeile din America aveau salarii mai mari decât soții lor. Pe lângă faptul că ar trebui să apreciem aceste cifre, este la fel de important modul în care femeile se simt atunci când își depășesc omologii lor de sex masculin atunci când vine vorba de salariu. Un studiu realizat cu ajutorul unui eșantion de 100 de femei a demonstrat că majoritatea femeilor sunt ambivalente atunci când sunt puse în situația de a fi susținătorii familiei.
Și, după cum ți-ai dat probabil deja seama, femeile nu sunt singurele care se simt oarecum ciudat pentru că fac mai mulți bani. Orgoliul unor bărbați este rănit, potrivit cercetărilor efectuate de Harvard Business Review. Constatările acestea au evidențiat o corelație între statutul de susținător al unui bărbat și pozițiile sale politice. Practic, dacă un bărbat se află într-o relație cu o femeie care câștigă mai mulți bani decât el, opiniile sale politice sunt mult mai probabil să fie partizane, putând să se alinieze cu susținerea drepturilor femeilor sau viceversa.
Oricum, este oarecum îngrijorător faptul că perspectiva politică a unui om poate fi schimbată doar prin puterea banilor în acest context. Cu toate acestea, principalul vinovat din această situație este probabil disonanța cognitivă. Disonanța cognitivă este o modalitate perfectă pentru a descrie un sentiment pe care îl cunoaștem cu toții: necesitatea de a stabili coerența internă. Cu toții suntem crescuți să credem, simțim și gândim anumite lucruri. Iar aceste preconcepții pot fi detronate, pe măsură ce învățăm lucruri noi și suntem expuși la noi experiențe.
Însă atunci când ai două idei conflictuale în cap, apare disonanța cognitivă. Din cauza acesteia, femeile din generația Millennials se simt vinovate în ceea ce privește salariile lor mai mari, iar bărbații vin din urmă cu acele convingeri politice.
Fie că vrem să recunoaștem sau nu, mulți dintre noi am fost crescuți într-o lume în care era normal ca bărbatul să aducă banii acasă, în timp ce femeia avea grijă de copii și de casă. Acum, odată cu evoluția societății, femeile încep să câștige mai mulți bani decât bărbații, iar toată lumea se simte ciudat. Însă sentimentul acesta este unul normal. Schimbarea va părea întotdeauna ciudată, indiferent de modul în care are loc.