De ce urăsc îmbrățișările unii oameni
Dacă urăști îmbrățișările, lumea poate fi un loc cu multe provocări pentru tine. Nu știi niciodată când vei fi luat în brațe de un prieten cu care te vezi la o cafea.
Opțiunile tale sunt limitate: poți evita incomod gestul, poți scoate mâna pentru o strângere de mână sau te poți supune îmbrățișării nedorite. Indiferent dacă ești pro sau contra îmbrățișărilor, iată tot ce ar trebui să știi despre acest obicei al oamenilor!
Care sunt motivele pentru care unii oameni urăsc îmbrățișările?
De ce unii oameni urăsc îmbrățișările, iar alții le iubesc? Potrivit experților, poate avea legătură cu modul în care ai fost crescut. Tendința oamenilor se a se angaja într-o atingere fizică, fie că ne îmbrățișăm sau punem mâna pe umărul unui prieten, este adesea un produs al experiențelor din copilărie. Un studiu publicat în 2012 a constatat că persoanele care au fost crescute de părinți care le îmbrățișau în mod frecvent ajung să iubească la rândul lor îmbrățișările la vârsta adultă. Studiul a concluzionat că îmbrățișările reprezintă un element important în educația emoțională a unui copil.
În cazul persoanelor crescute de părinți care nu erau mari fan îmbrățișări, chiar gândul îmbrățișării le poate face să se simtă inconfortabil. Într-o familie care nu a fost demonstrativă din punct de vedere fizic când vine vorba de iubire, copiii pot crește și urma același model cu copiii lor. Totuși, există cazuri în care creșterea și maturizarea fără atingere fizică poate avea efecte opuse. Unii copii cresc și tânjesc după atingere, devenind agresori sociali care nu pot saluta un prieten fără o îmbrățișare sau o atingere pe umăr. Indiferent dacă ai crescut într-o familie în care erai mereu luat în brațe sau dacă ai fost crescut într-un mediu lipsit de apropiere fizică, acești factori pot avea un impact fiziologic de durată.
Există două modalități principale prin care lipsa atingerii fizice poate afecta organismul în creștere: nervul vagus subdezvoltat, care poate scădea capacitatea oamenilor de a fi intimi sau de a arăta compasiune; un sistem subdezvoltat al oxitocinei, glandele care eliberează hormonul oxitocinei ajutând oamenii să formeze legături cu alte persoane. Fără acest hormon, poate fi mai greu să interpretezi gesturile sociale și chiar să fii mai sociabil. Iar îmbrățișările și atingerea sunt extrem de importante pentru tineri, chiar dacă nu îți plac ca adult.
Stima de sine și imaginea proastă despre corp pot juca un rol în preferințele cuiva pentru îmbrățișări. Persoanele care sunt mai deschise la atingerea fizică au de obicei un nivel mai ridicat de încredere în sine. Oamenii care au un nivel mai ridicat de anxietate socială pot ezita să se implice în îmbrățișări afectuoase cu alții, inclusiv cu prietenii. Iar teama că cineva va veni și te va lua în brațe poate înrăutăți acest disconfort.
Cum poți să-ți depășești aversiunea față de îmbrățișări?
Deși nicio persoană nu ar trebui să se simtă obligată să îmbrățișeze pe cineva, dacă vrei să îți depășești aversiunea față de îmbrățișări, poți urma un plan atent elaborat. Poți discuta despre limitele pe care le ai înainte de orice atingere și despre faptul că te poți răzgândi oricând. Există mai multe tipuri de îmbrățișări, așa că îl poți găsi pe cel care te aduce cel mai aproape de confort. Iar în cazul persoanelor pe care nu le deranjează atingerea fizică, dar încă nu sunt convinse de îmbrățișări, acestea pot încerca să treacă peste sentimentul temporar de disconfort și încerca să treacă la îmbrățișare. S-ar putea să te simți foarte bine că reușești să depășești acest prag în viața ta și chiar regret pentru că te-ai închis prea mult timp în interior. Dar nu este niciodată prea târziu să beneficiezi de sentimentele și senzația pe care ți le oferă o îmbrățișare.