Unele dintre cele mai vechi, dar sănătoase și hrănitoare ingrediente au fost pe nedrept uitate ani buni, dar, din fericire, au revenit în alimentația românilor. Iar lintea este unul dintre ele.
Folosită de sute, chiar mii, de ani în preparate din Orientul mai mult sau mai puțin îndepărtat, lintea este un aliment accesibil, hrănitor, sănătos (e foarte bogată în fibre, antioxidanți și proteine), ieftin și extraordinar de gustos. Are o mulțime de varietăți, iar unele dintre ele se găsesc și la noi: linte verde (cu bob mare sau mic), linte roșie, linte galbenă, linte neagră etc.
Pentru supa ce urmează, v-aș sugera să alegeți între linte verde sau roșie, cea roșie fierbe foarte repede (aproximativ 15 minute), cea verde are o consistență și o cremozitate mai bună, dar fierbe mai greu (30-40 de minute). Așadar, fierbeți lintea în apă până ce aproape că se dezintegrează și se transformă într-un soi de piure lichid. Trebuie să aibă o consistență cremoasă, dar nu e nicio problemă dacă mai aveți și boabe întregi. Într-un vas căliți la foc mare, în 4-5 linguri de ulei de măsline, două cepe albe, tocate fin, împreună cu 3-4 căței de usturoi tocați, și un ardei iute uscat, rupt grosier (opțional).
Puneți acest amestec în linte, adăugați și 100 de ml de suc sau piure de roșii (sau roșii pasate, dacă e vară) și continuați fierberea încă 15 minute. La final condimentați cu două lingurițe de amestec de condimente garam masala (făcut în casă sau cumpărat), o linguriță de curcuma (turmeric), sare și piper negru, dar și coriandru proaspăt.
Veți obține o supă groasă, consistentă, iar pentru a contrabalansa condimentele, dar și pentru mai mult gust, evident, o puteți mânca cu iaurt răcoritor și de castravete, alături de lipie proaspătă.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.