Oricât de vastă ar fi cultura gastronomică a unui om, ca și preferințele sale culinare, cu siguranță există acel preparat de suflet care îi va aduce întotdeauna aminte de copilărie. Iar pentru foarte mulți - nu cred că greșesc dacă spun asta - acel „ceva“ e ciocolata de casă.
Puține lucruri pe lumea asta „bat“ ciocolata de casă. Nu știu dacă se mai face prin alte părți de lume (deși bănuiesc că există chestii asemănătoare) și tocmai de aia eu o consider tradițională. Ca micul de 1 mai :). Așa că nu lăsați tradiția să moară tocmai azi :).
Pe lângă „marota“ culinară, ciocolata de casă mi-a oferit unul dintre cele mai amuzante momente ale copilăriei. Cu puțin înainte de ’89, în scoala generală se făceau niște cursuri de Atelier/Lucru manual/Gospădărie. Adică pe băieți îî îmbrăcau în niște halate hidoase, bleumarin, și-i puneau la strung sau alte instrumente de tortură, iar fetelor le spălau creierul punându-le să croșeteze macrameuri. De obicei, eu chiuleam. Mai puțin la cursul de gospodărie, când ni s-a spus din timp că vom face ciocolată de casă. Să vă spun ca a mea a ieșit mai bună ca a profesoarei, care ar fi trebuit scoasă în fața careului pentru „ciocolata“ ei fără formă și fără gust? :).
Mă rog, e meritul bunicii. Ca și rețeta ei. De obicei, bunica făcea o combinație de ciocolată albă și ciocolată cu cacao. Aveți nevoie de 250 de grame de unt și 400 de grame de lapte praf neîndulcit. Le omogenizați împreună într-un blender până ce obțineți un soi de „aluat“ nisipos. Îl împărțiți în două, iar într-una dintre părți adăugați 50 de grame de cacao de bună calitate.
Faceți un sirop din 350 de grame de zahăr și 150 de ml de apă, pe care îl fierbeți la foc mic, până se îngroașă (cam 15-20 de minute).
Acum e momentul să vă mișcați extrem de rapid. Turnați jumătate din sirop peste partea albă, jumătate peste cea cu cacao și îl încorporați rapid. Veți obține o cremă destul de consistentă.
Într-un vas tapetat cu folie de plastic sau hârtie de copt puneți partea cu cacao, apoi presărați migdale, caju, nuci, alune (deși e opțional), apoi partea albă. Lăsați ciocolata să se întărească în frigider câteva ore înainte de a o tăia.
Fie azi, fie când vă întoarceți acasă de la mare și trebuie să „tratați“ o mahmureală de trei zile :).
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.