Perfecțiunea britanică: budincă la abur cu sirop de zahăr brun
Farfuridi / De Farfuridi, 08.05.2015

budinca la abur1Prin orice pub te-ai duce în Marea Britanie și prin orice bucătărie de gospodină (deși cred că tot la pub le găsești și pe ele, mai nou), o să întâlnești cu siguranță celebra, minunata și tradiționala lor budincă la abur (steamed pudding). Și cum zilele astea ploaia a adus și pe la noi atmosfera englezească, m-am gândit să vin eu cu budinca.

Britanicii sunt înnebuniți, din vremuri vechi, după budinci, iar în epoca victoriană erau nelipsite în orice formă: sărate sau dulci, coapte sau făcute la abur.

Cea despre care o să vă povestesc azi, budinca la abur, e acum într-o formă evoluată: se face cu unt, nu că grăsime sau seu, ca odinioară, și are o grămadă de adaosuri și mirodenii. Eu am preferat varianta simplă. Care chiar e extrem de simplă.

Aveți nevoie de cantități egale de zahăr și unt, câte 200 de grame din fiecare, pe care le mixați bine cu un mixer, până ce își măresc volumul. Adăugați apoi semințe de vanilie și 4 ouă, încorporându-le unul câte unul. La final, adăugați 225 de grame de făină albă, două plicuri de praf de copt și un praf de sare. Acum puteți adăuga tot felul de arome: coajă rasă sau confiată de lămâie sau portocală, scorțișoară, ghimbir confiat etc. Eu am pus doar puțină coajă rasă de lămâie.

Cât timp faceți budinca, fierbeți la foc mic un sirop de zahăr brun și apă (100 de grame de zahăr, 50 de ml de apă, puteți adăuga și puțină miere), până ce scade și se îngroașă.

Când e rece și vâscos, turnați siropul în vasul în care veți prepara budinca: un castron ceramic sau termorezistent (bine uns cu unt), cu pereții înalți. Puneți budinca peste sirop, apoi acoperiți bine vasul cu hârtie de copt, peste care puneți folie de aluminiu și le legați cu o sfoară. Asta ca metodă de precauție: budica se va face la abur, nu vreți să riscați să intre apă în ea.

Puneți apoi vasul într-o oală cu apă care clocotește (nivelul apei trebuie să fie cam la jumătatea castronului), acoperiți cu un capac etanș și lăsați totul să bolborosească în voie, la foc mic, timp de o oră și jumătate.

Când e gata, dezlipiți budinca cu un cuțit de pe marginile castronului, o răsturnați repede pe un platou și o mâncați fierbinte, cu smântână fermentată și (eventual) fructe proaspete.

E absolut divină și învinge orice vreme englezească, oricând.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro