După grătarele de 1 mai, cred că și cei mai înrăiți carnivori au nevoie de niscaiva legume. Și ce e mai potrivit pentru sfârșitul de primăvară decât niște cartofi noi, aromatizați cu „ierburi“ proaspete, alături de un sos fin și cremos?
Avem cam o lună să profităm de cartofii noi, trufandalele sfârșitului de primăvară și începutului de vară, cartofii noi care „vestesc“ cireșele și roșiile. Cei mici, rotunzi, cu gust dulceag de nucă proaspătă, sunt preferații mei. Trebuie doar să-i spălați bine (eu nu îi curăț niciodată), căci coaja lor conține multe vitamine și multă savoare.
Eu îi fierb doar 5 minute în apă clocotită cu puțină sare. Asta le va grăbi timpul de preparare și, totodată, îi va face să absoarbă mai bine celelalte arome. După aceea îi scurg și îi pun într-o tavă cu untură. Cam o lingură de untură, care se va topi în cuptor, va frăgezi cartofii și îi va rumeni.
Uleiul de măsline e alternativa (puțin mai) dietetică, dar la fel de gustoasă. E doar o chestiune de gust. Presărați cartofii cu puțină sare grunjoasă și îi puneți în cuptor, la foc mare (200-220 de grade), timp de aproximativ jumătate de oră, până se rumenesc. Îi întoarceți o singură dată, la jumătatea timpului de coacere. La final, adăugați din belșug usturoi verde tocat (inclusiv codițele) și mult mărar proaspăt. Pentru mine, acești cartofi sunt un fel principal, alături de un sos acrișor cu smântână, capere, castraveciori murați, ceapă verde și tarhon tocat sau de o salată simplă de varză nouă. O mâncare ieftină, onestă, atât de simplă, dar atât de satisfăcătoare.
Dar sunt și o garnitură perfectă pentru un prânz de duminică.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.