Colțunași cu ciuperci și cartofi, în sos de smântână
Farfuridi / De Farfuridi, 19.05.2015

coltunasi2Românii au „adoptat“ de-a lungul timpului multe preparate care azi sunt considerate mâncăruri naționale. Unul dintre acestea, venit pe filiera slavă și preparat îndeosebi în Moldova, îl reprezintă colțunașii.

În Rusia, Ucraina sau Republica Moldova, pelmeni (colțunașii) sunt aproape nelipsiți din meniuri. Au umpluturi sărate de cele mai multe ori, dar și dulci. Foarte des îi întâlnim și-n Moldova noastră, din Nord până jos, la Milcov. Cei preparați de bunica mea au fost una dintre mâncărurile care mi-au „mângâiat“ copilăria. De obicei, bunica făcea colțunași sărați, umpluți cu brânză (ravioli li s-ar spune acum :)), dar și simple fâșii de aluat, ca tagliatellele sau pappardellele, fierte în apă, apoi scăldate într-un sos abundent de unt și smântână.

Practic, colțunașii nu-s altceva decât paste de casă, iar aluatul pentru paste de casă se face mai simplu decât credeți, după această rețetă. Cum spuneam, colțunașii au diverse umpluturi: brânză, carne, varză, cartofi, ba chiar și magiun.

Eu am ales să-i fac cu cartofi și ciuperci. Adică am călit în puțin ulei de măsline o ceapă, doar cinci minute, până a devenit sticloasă, apoi am adăugat vreo 10-12 ciuperci tăiate felii (cele de pădure au un gust excelent și puternic, eu am folosit gălbiori, am avut congelați). Trebuie sotate și ele încă vreo 6-7 minute, apoi adăugăm doi cartofi medii, fierți și pasați ca pentru piure. Condimentați cu sare și piper.

Din aluatul de colțunași întindeți foi (ar fi ideală o mașină de făcut paste), puneți câte o linguriță din umplutura de cartofi din loc în loc, acoperiți cu o altă foaie de aluat, apoi decupați colțunașii cu o formă rotundă (un inel de inox, o ceașcă etc). Îi lăsați să se zvânte vreo zece minute, pe masă, pudrați cu făină, apoi îi fierbeți trei minute în apă clocotită (pastele proaspete fierb foarte repede).

Îmediat ce au fiert, puneți peste ei unt topit și smântână (în funcție de ce vă permite colesterolul :)) și îi mâncați fierbinți.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro