Poate cea mai simplă cale spre satisfacție este o friptură, alături de o salată. Banal, veți spune. Până și friptura de pui poate fi ceva special, vă voi contrazice. Dar de ce pui, când pe lume există vită? Și nu, în cazul acesta nu e nevoie de ore întregi de preparare, ci de câteva minute. Într-o combinație cu salată specială și delicioasă din țelină și măr.
Friptura cu cartofi prăjiți și salată pare să fie preferata românilor, care se limitează în general la banalele ceafă de porc și piept de pui, apoi se plâng de plictiseală culinară. V-am mai povestit însă despre o minunată friptură de vită - friptura măcelarului sau bavette și onglet sunt denumirile sub care le veți găsi în supermarketuri - (practic, bucăți fragede de mușchi, din mușchiul-diafragmă al vitei).
Ei bine, o astfel de friptură de prepară în 3-4 minute, la propriu, fie că o faceți în tigaie, în puțin ulei de măsline, fie că o faceți la grătar. Se prepară la foc iute, într-un timp scurt, ca să rămână suculentă, făcută în sânge sau mediu. O gătire îndelungată ar face-o doar să se întărească și să-și piardă savoarea.
Și în loc de combinația clasică (recunosc, gustoasă, dar și periculoasă) de proteine-carbohidrați, adică friptură și piure sau friptură și cartofi prăjiți, o salată de țelină e garnitura perfectă, ușoară, dar sățioasă.
Aveți nevoie de o rădăcină medie de țelină nouă, pe care o curățați și o tăiați felii subțiri, extrem de subțiri, străvezii chiar. Pe acestea le tăiați julienne. La fel procedați cu un măr acrișor, curățat de coajă. Le stropiți cu suc de lămâie (va împiedica oxidarea, apoi adăugați doar o lingură de maioneză și una de iaurt). Condimentați cu sare și piper. Salata (cred că prepararea ei durează mai mult decât a fripturii) e fresh, revigorantă, sățioasă. Ar putea fi, cu pâine prăjită, un antreu în sine.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.