Mâncarea de stradă este una dintre cele mai importante componente ale unei capitale (ca să nu mă hazardez să spun ale unei țări). Deși s-ar putea face mult mai multe, la noi predomină covrigii și kebabul.
Mi-aș dori să văd mai multe rulote cu mâncare stradală, cu preparate rapide, dar cinstite, inspirate din felurile pe care le consumă românii în mod obișnuit, dar și din felurile tradiționale ale altor popoare. Așa cum e în Londra, de exemplu, unde bucătăria indiană coexistă alături de tradiționalul fish&chips. De ce n-ar fi la fel și în România?
Mâncarea indiană este una dintre favoritele mele, dar, să recunoaștem, abia în București găsești vreo câteva restaurante cu specific (deși mâncarea e destul de scumpă și adaptată la gusturile românilor, adică și-a pierdut destul de mult din originalitate), darămite în restul țării? Nu veți găsi felurile acelea autentice, rapide, aromate, simple și extraordinar de gustoase, vândute pe străzile din India.
Unul dintre ele este dosa, o clătită ce se face rapid și se mănâncă, evident, pe stradă. Dosa e o clătită făcută din linte și orez fermentate peste noapte, în apă, măcinate apoi până devin un soi de pastă semilichidă. Evident, asta e ceva mai greu de făcut, așa că puteți face un aluat obișnuit de clătite, cu mențiunea că va fi ușor sărat, iar în compoziție veți mai adăuga puțin praf de curcuma și jumătate de linguriță de boabe de muștar negru, care vor condimenta amestecul.
Umplutura e la fel de simplă și se face de obicei din cartofi sau un amestec de cartofi și cartofi dulci. Căliți în puțin unt clarificat (sau ulei), amestecul ce reprezintă baza mâncărurilor indiene: o ceapă, 4-5 căței de usturoi, ghimbir (făcute piure în blender), adăugați după 5 minute 3-4 cartofi tăiați cuburi mari, unul-doi ardei iuți roșii (uscați), două lingurițe de garam masala, sare, apoi apă și lăsați totul să fiarbă, până ce cartofii sunt gata și se „scaldă“ într-un sos gros și aromat.
Această umplutură se pune în clătită, adăugați neapărat coriandru proaspăt și brânză sfărâmată (opțional) și ați obținut o minunată dosa. Indienii o mănâncă drept mic dejun, pentru că e într-adevăr sățioasă și-ți oferă energie pentru jumătate de zi, dar poate fi și un prânz extraordinar.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.