Mai sunt câteva zile până la marele grătar național de 1 mai. Și dacă preferați să tăiați cu cuțitul orice altceva decât norii de fum gros din câmpiile, livezile, grădinile și pădurile patriei, eu am soluția: lasagna bolognese în stilul meu.
Micul va fi mare pentru o zi, de 1 mai. Și dacă tot ne urmărește amestecul ăsta de cărnuri tocate și aromate, hai să le folosim altfel, într-o lasagna clasică bolognese. Un preparat opulent, mai mult decât îndestulător, o mâncare perfectă pentru o masă mare, alături de familie și prieteni.
Nu fac lasagna des, dar atunci când fac, o fac de la zero. Inclusiv pastele, după rețeta de aici. Însă nu e nicio problemă dacă le cumpărați, cu un singur amendament: să fie foi proaspete de lasanga. Costă un pic mai mult decât cele uscate, dar sunt mult mai gustoase.
Pentru celebrul sos ragu, aveți nevoie, în primul rând, de timp :). Apoi de carne, cam un kilogram. Un amestec de vită și porc (70% vită, deși rețeta originală presupune doar vită). Folosiți pulpă, e o carne aromată și slabă și tocați-o acasă sau rugați măcelarul să vă toace bucata aleasă de voi.
În puțin ulei de măsline, cățili două cele tocate, doi căței de usturoi și doi morcovi dați pe răzătoarea mare, timp de câteva minute, la foc mic. Adăugați apoi carnea. Sosul ragu trebuie să fiarbă liniștit, îndelung. Lăsați carnea la foc mic, câteva minute, își va lăsa toate sucurile. Puneți apoi 400 de ml de supă de pui sau legume, un pahar de vin roșu și fierbeți sosul timp de o oră. Adăugați apoi o cutie de suc de roșii sau de roșii tocate, condimentați cu sare, piper negru, un praf de zahăr, o foaie de dafin, puțină nucșoară măcinată (opțional), puțin ienibahar măcinat (opțional). Lăsați sosul să scadă, la foc mic, încă 20-30 de minute.
După ce s-a răcit puțin, e timpul să asamblați lasagna. Într-o tavă cu pereții înalți, la bază puneți un strat de piure de roșii, apoi foile și un strat consistent de carne. Apoi unul de sos bechamel, făcut după această rețetă. Eu am adăugat apoi un strat de frunze tinere de untișor (dar puteți folosi și spanac sau puteți renunța la verdețuri, dar eu am vrut o lasagna mai primăvăratică). Din nou sos de roșii, foi, sos ragu și bechamel. Am încheiat cu foile, peste care am pus bechamel și brânză cheddar rasă.
Am pus lasagna la cuptor, la foc mediu (170-180 de grade), timp de 60-70 de minute. Cu zece minute înainte de a fi gata, am pus, pentru a o gratina frumos, și puțin parmezan ras.
Veți obține o lasagna generoasă (cam 12 porții), ideală, cum spuneam, pentru o masă în familie.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.