Unii le zic gaufres. Alții waffles. Dar numele lor e un detaliu minor în comparație cu cât de bune sunt aceste prăjiturele/turtițe ce pot servi drept mic dejun, gustare sau desert. Dulci sau sărate. În sute de combinații.
Un aparat de gaufres este o investiție bună și nu foarte costisitoare. Chiar și pentru breakfast-urile ocazionale de weekend, cu-atât mai mult pentru cele zilnice. Bine, acuma nu spune nimeni să mâncați gaufres zilnic, deși eu am ținut-o așa vreo săptămână :). Însă există multe combinații, mai ales acum că e sezonul fructelor proaspete.
Eu o să vă dau rețeta de bază a aluatului. Pentru două-trei porții de gaufres (6 bucăți) aveți nevoie de 2 ouă, 150 de ml de lapte gras (3,5 %), 2 linguri de unt topit și o lingură de zahăr, pe care le omogenizați într-un bol cu un tel sau cu mixerul. Adăugați un praf de sare, 250 de grame de făină albă și o linguriță de praf de copt. Veți obține un aluat dens, destul de gros, care trebuie totuși să curgă. Dacă vi se pare prea gros, adăugați puțină apă cu bule sau sifon în compoziție.
Încălziți bine formele de waffles, le ungeți cu unt topit, apoi turnați compoziția și le coaceți 3-4 minute, pe treapta cea mai mare. Cel puțin așa funcționează optim aparatul meu. Dar vă veți da seama de timpul de coacere și de intensitatea aparatului după ce veți prepara waffles de 2-3 ori.
Cum vă spuneam, sunt nenumărate feluri în care le puteți mânca. Eu am ales o variantă sărată, cu smântână (sau iaurt grecesc), parmezan și ceapă verde, dar și una dulce, cu miere și căpșuni. Puteți opta pentru somon afumat și cremă de brânză sau alte fructe, sirop de arțar, cremă de ciocolată, frișcă, înghețată.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.